PIERZGA PSZCZELA 1kg zbiór 2016, 453

chwilowy brak towaru

  • Producent: Polska Pasieka
  • Kategoria: Zdrowa żywność

zapewniamy Państwu najwyższą jakość towaru i aktualną datę ważności.

ZBIÓR PIERZGI W 2016 ROKU

Czym jest pierzga i jak powstaje?
Pszczoła zbiera pyłek kwiatowy i transportuje go do ula. Część pyłku jest zjadana poprzez pszczoły część jest magazynowana w ramkach plastra pszczelego. W trakcie magazynowania pyłek kwiatowy mieszany jest z miodem i enzymami i kwasami trawiennymi. W ten sposób pszczoły konserwują go na czas braku pyłku w przyrodzie, jest to ich późniejsze zmagazynowane pożywienie. W warunkach środowiska gniazda pszczelego pyłek kwiatowy jest poddany fermentacji mlekowej, która sprawia, iż powstaje pierzga. Następnie pszczelarz wydobywa pierzgę która jest ususzona i gotowa do spożycia. Fermentacja sprawia, iż pierzgę można długo przechowywać. Białko rozpada się na peptydy i aminokwasy.

Dla czego pierzga jest ulepszona od pyłku kwiatowego?
Pierzga podobnie jak pyłek kwiatowy atrybuty odżywcze, antybakteryjne i wzmacniające. Jednak wartość spożywcza, profilaktyczna i lecznicza pierzgi jest widocznie większa niż pyłku kwiatowego ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji, a także łatwiejszą przyswajalność.

Pierzga mieści dużo białka, cukru, kwasu mlekowego i witaminy: A, B1, B2, B12, C, PP, E, D, K, H; makroelementy: P, S, Cl, K, Ca, Na; mikroelementy: Mg, Fe, Cu, Zn, Co, Mo, Se, Cr, Ni, Si; enzymy: inwertaza, kataliza, pepsyna, trypsyna, lipaza, laktaza.

Ważne!
Wpływ pierzgi na organizm człowieka jest dużo trwalszy i nie obciąża wątroby jak komercyjne suplementy diety.

Pierzga nad wyraz sugerowana jest w leczeniu stanów chorobowych jelit, chorobie nadciśnieniowej, braku łaknienia, stanach wyczerpania fizycznego (ulepsza samopoczucie, koncentrację) i psychicznego (antydepresant), chorobach układu nerwowego. Szczególnie dobre efekty daje podawanie pierzgi przy schorzeniach wieku starczego, łuszczycy i problemach wzroku. produktywna przy walce z przyrostem gruczołu krokowego. Systematyczne podawanie zapobiega albo łagodzi skutki choroby (prostaty). W mieszaninie z miodem wywołuje niezwykle pokaźniejszą produktywność ze względu na enzymatyczną dynamiczność miodu pszczelego.

Pierzga upraszcza wydalanie toksyn z organizmu, pomaga w leczeniu choroby alkoholowej i wspomaga wątrobę uszkodzoną w trakcie długotrwałego przyjmowania leków.

Dawkowanie:
Zaleca się spożywać 2 łyżeczki dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem.

Sposób spożywania:
Pierzgę można spożywać bezpośrednio do ust, można również rozpuścić 1 łyżeczkę w filiżance z wodą, sokiem, mlekiem albo miodem. Pierzga powinna się moczyć minimum 4 godziny. Można zalać pierzgę wieczorem i wypić ją rano. Po jej wypiciu, w ten sam sposób proszę przygotować roztwór do wypicia na wieczór. Analogicznie postępujemy każdego dnia.

Wartości odżywcze w 100g towaru:

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność