• Producent: Targroch
  • Kategoria: Zdrowa żywność

OPIS Pektyna amidowana cytrusowo - jabłkowa 250g Targroch - substancja żelująca- wysoka zawartość błonnika pokarmowego- wspaniała do dżemów lub galaretek Pektyna to naturalna substancja występująca w roślinach.

Jest to polisacharyd (wielocukier) i przede wszystkim występuje w owocach, istotnie cytrusach, w których broni owoce przed wysuszeniem i chroni przed drobnoustrojami. Ze względu na swoje atrybuty żelujące i zagęszczające pektyna może być stosowana w przygotowywaniu galaretek, dżemów owocowych i marmolad.dodatkowo upraszcza odchudzanie, ponieważ scala się z wodą poprzez co treść pokarmowa pęcznieje w żołądku i dłużej czujemy się najedzeni.

elementyPektyna E440 (ii), sacharoza Wartość odżywcza towaru w 100 g:Wartość energetyczna - 1070 kJ / 256 kcal Tłuszcz – 1,5 g- w tym kwasy tłuszczowe nasycone – 0,5 gWęglowodany – 33 g- w tym cukry – 30 gBłonnik – 45 gBiałko – 5 gSól** – <0,01 gMożliwe naturalne odchylenia.**Zawartość soli wynika wyłącznie z występowaniu naturalnie.

Masa netto: 250 g Przykładowy sposób wykorzystaniaPrzygotować 2 kg owoców i 1 kg cukru. Do przygotowanych owoców wlać pół szklanki wody i zagotować. 33 g pektyny wymieszać z 1 szklanką cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać.

Gotować od 3 do 5 minut. Wsypać pozostałą ilość cukru i gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę kwasku cytrynowego rozpuszczonego w śladowej ilości gorącej wody. Skrupulatnie wymieszać. Zebrać pianę i rozlać gorący dżem do słoików.

Zaleca się pasteryzować dżem przez 20 min. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIANależy przechowywać szczelnie zamknięte w miejscu suchym i chłodnym.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność