• Producent: Myvita
  • Kategoria: Zdrowa żywność

Witamina K w podwójnej dawce dla wzmocnienia działania.

Witaminę K odkrył duński biochemik Henryk Dam w 1929 roku. Poprzez dużo lat witamina K była wiązana tylko z odpowiednią funkcją w procesie krzepnięcia krwi. W ostatnich latach podjęto próby staranniejszego badania wpływu na funkcjonowanie organizmu. Badania okazują się obiecujące, bo wykazują pozytywny udział witaminy K między innymi we wzmacnianiu kości.

Witamina K dzieli się na Filochinon (witamina K1) oraz menachinon (witamina K2). Witamina K2 w postaci menachinonu-7 występuje w produktach pochodzenia zwierzęcego i w produktach fermentacji soi (MK-7). Witamina K2 MK-7 jest najaktywniejszą substancją z grupy witamin K2. Przy witaminie K2 oprócz wcześniej odkrytego wpływu na krzepliwość krwi zaobserwowano inną istotną zależność. Aktywowanie białka MGP oraz osteokalcyny jest zależne od występowaniu witaminy K2 w organizmie. Te dwie ważne substancje odgrywają znaczną rolę w regulacji procesu mineralizacji tkankowej w naczyniach krwionośnych, uniemożliwiając powstawaniu ich zwapnień, a także w procesach reminalizacji kości w przypadku braku witaminy K2 białko MGP pozostaje nieaktywne. Zadaniem osteokalcyny jest wiązanie wapnia w kościach, a w chwili braku jej aktywności procesy te są upośledzane. Badania potwierdziły, że witamina K2 odgrywa kluczową rolę w korzystnej dystrybucji wapnia w organizmie. Element ten jest bardzo pokaźny w zapobieganiu osteoporozie.

W badaniach przeprowadzonych na szeroką skalę poprzez Rotterdam Study wykazano wpływ witaminy K2 na zwapnienie naczyń krwionośnych i formowanie się płytki miażdzycowej – spożycie wywoływało zmniejszenie zwapnienia aorty i występowania chorób ukłądu krążenia.

Niedobór witaminy K w organizmie wpływa na masę kostną i może powodować zwiększone ryzyko złamań. Jednym z przykładowych objawów niedoboru mogą być jeszcze krwawienia z dziąseł oraz wydłużone, utrudnione gojenie się ran.

towar został wzbogacony podwójną dawką witaminy K2 w celu rozszerzenia sprawności jej działania.

komponenty:

Witamina K2 (menachinon-7 z soi) 200 mcg, substancje wypełniające: celuloza i sól sodowa karboksymetylocelulozy, substancja wiążąca: sorbitol, substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe kwasów tłuszczowych i dwutlenek krzemu.

Sposób wykorzystania: 1 tabletka dziennie w trakcie posiłku zawierającego tłuszcze. Popić wodą.

1 tabletka zawiera:

Witamina K2 (menachinon-7 z soi) 200 mcg (266% RWS*)

Przechowywanie:

Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla nieznacznych dzieci.

Nie przekraczać zalecanej dziennej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być wykorzystywane jako substytut (zamiennik) różnorodnej diety. Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom.

*RWS – referencyjna wartość spożycia



Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zdrowa żywność