Kawiarka PEZZETTI Steelexpress 6 TZ Beżowy, 128

chwilowy brak towaru

  • Producent: PEZZETTI
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 6

Kawiarka Pezzetti Steelexpress jest znakomitym wyborem dla osób lubiących sobie ergonomię i jakość wykonania.
Ten model posiada szeroką gamę odcieni i objętości.
Może być używany na palniku gazowym, płycie grzejnej oraz indukcyjnej.

Uchwyt kawiarki nie nagrzewa się, co znacznie upraszcza korzystanie z tego konwencjonalnego włoskiego domowego ekspresu.

Przygotujesz w nim kawę do 6 małych filiżanek (espresso) - jego pojemność to 300 ml.
Jeśli lubisz obszerniejszą liczba kawy, będzie on wspaniałym wyborem do przygotowania 2 klasycznej wielkości filiżanek (2x150 ml).

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci potrzeba korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, lecz grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20gr kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz użyć zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu trafnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, by nie ubijać kawy
  • jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz rewelacyjną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym dużo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • dzisiaj starannie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest wyjątkowo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się adekwatne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Zachęcamy do próbowania różnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej różnorodne oblicza.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki