Kawiarka PEZZETTI Italexpress Tortora 6 TZ Beżowy (8000743006231)

chwilowy brak towaru

  • Producent: PEZZETTI
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 6
Pezzetti Italexpress Tortora 6TZ - Kawiarka na 6 filiżanek

Linia Italexpress powstała z myślą o miłośnikach klasycznych kawiarek, szanujących jednak kolorem podkreślić swój styl albo charakter.

Design

Kawiarka wyprodukowana z aluminium pokrytego emalią. Błyskotliwe kolory dodają jej charakteru i dopasowanie do innych posiadanych przedmiotów. Ta kawiarka jest pomalowana na kolor gołębi.
Prosty, wymienny uchwyt proste utrzymanie kawiarki, co jest niezwykle pokaźne ze względu na wysoką temperaturę używaną do zaparzenia kawy.

Funkcjonalność

Kawiarka jest przypasowana do kuchni gazowych, elektrycznych i ceramicznych.

Przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek espresso - jej pojemność to 300 ml.

Jeśli uwielbiasz większą liczba kawy, będzie ona perfekcyjnym wyborem do przygotowania dwóch charakterystycznych filiżanek (2x150 ml) lub trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci potrzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, ale grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz Ci trzeba ok 20gr kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz zastosować zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu trafnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
  • jeżeli lubisz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz genialną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • teraz precyzyjnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest niezwykle ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się adekwatne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać również mleko. Nakłaniamy do próbowania różnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej najróżniejsze oblicza.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki