• Producent: KAUFGUT
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 4
Forever Miss Diamond Induction kawiarka ze stali nierdzewnej na indukcję

Wybierz rozmiar - 4 filiżanki (4TZ) / 6 filiżanek (6TZ)

Kawiarki firmy Forever wyróżniają się jakością wykonania i przemyślanym designem. Miss Diamond jest jedną z najatrakcyjniejszych kawiarek jakie widzieliśmy. Na dodatek jest po prostu znakomita!

Design

Kawiarka Forever Miss Diamond to dyskretny i czysty styl. Nieprzemijalny i lekki design tworzą proste linie i wspaniałe wykończenie - materiał, z którego jest tworzona ta kawiarka to wysokiej klasy stal nierdzewna, bezpieczna dla kontaktu z żywnością (EN 13248). Jest to jednocześnie wyjątkowo wytrzymała stal więc kawiarka będzie służyła Ci latami.

Funkcjonalność

Kawiarki tej możesz używać na klasycznych palnikach gazowych, elektrycznych i na indukcji.

rozmiary kawiarek:
  • 4TZ ~200 ml
  • 6TZ ~300 ml
Który wymiar wybrać?

Forever Miss Diamond 4TZ - przygotujesz w niej kawę do 4 filiżanek (espresso) - jej objętość to 200 ml.
Będzie korzystnym wyborem do przygotowania dwóch przeciętnych filiżanek (2x100 ml) lub trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.

Forever Miss Diamond 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek (espresso) - jej objętość to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona znakomitym wyborem do przygotowania dwóch typowych filiżanek (2x150 ml) albo trochę pokaźniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci trzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niż do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy dopasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ Ci trzeba ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest dedykowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak użycie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, żeby nie ubijać kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • dzisiaj skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest nad wyraz ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się adekwatne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, by ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, żeby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, żeby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć charakterystyczne bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Zachęcamy do próbowania rozmaitych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, iż odkrywamy jej rozmaite oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki