• Producent: Gat
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 6
GAT Thema kawiarka stalowa

Wybierz wymiar:

  • 6 filiżanek (6TZ)
  • 10 filiżanek (10TZ)

Kawiarka G.A.T Thema to jeden z z zasady wybieranych modeli tej marki.

Design

Thema wytworzona jest w całości z polerowanej stali nierdzewnej 18/8.
znacznie szersza na dole, z zaokrąglonym dolnym naczynkiem. Wyekwipowana jest w komfortową rączkę i uchwyt pokrywki z czarnego bakelitu.

Funkcjonalność

Kawiarki tej możesz używać na tradycyjnych palnikach gazowych oraz elektrycznych. Wymiary 4/6/10TZ działają również na indukcji.
rozmiar 2TZ nie działa na indukcji.

wymiary kawiarek:
  • 6TZ ~300 ml
  • 10TZ ~500 ml
Który wymiar wybrać?

G.A.T. Thema 6TZ - przygotujesz w niej kawę do 6 filiżanek (espresso) - jej pojemność to 300 ml.
Ewentualnie będzie ona doskonałym wyborem do przygotowania dwóch charakterystycznych filiżanek (2x150 ml) lub trochę większych, pozostawiając miejsce na mleko.

G.A.T. Thema 10TZ - przygotujesz w niej kawę do 10 filiżanek (espresso) - jej objętość to 500 ml.
spełni oczekiwania genialnie w trakcie przygotowania większej ilości kawy, np. Kiedy masz gości. Ten rozmiar jest często wybierany jako dodatkowy, do posiadanej już mniejszej kawiarki, której używasz na codzień dla siebie, czy kilku osób w rodzinie. 10TZ jest niezastąpiona w trakcie różnego typu przyjęć, pokaźniejszych obiadów rodzinnych, itp.

Jak używać kawiarki

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci potrzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej niżeli do przelewu, ale grubiej niżeli do ekspresów ciśnieniowych.

ilość kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3TZ zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7g kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3TZ potrzebujesz ok 20g kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie w trakcie parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz wykorzystać zimnej lub podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - polecamy jednak użycie podgrzanej wody ponieważ skróci to czas parzenia, tak zaparzona kawa naszym zdaniem smakuje po prostu lepiej
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • dzisiaj starannie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest wyjątkowo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, aby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, by ustawić ją nad źródłem ciepła tak, aby rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć standardowe bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
  • kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy

Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli uwielbiasz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Namawiamy do próbowania przeróżnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, że odkrywamy jej zróżnicowane oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki