Forever Moka Prestige Induction Kawiarka na 6 filiżanek (6TZ)
Kawiarki producenta Forever wyróżniają się jakością wykonania i przemyślanym designem. Forever Prestige to tradycyjny fasetowany kształt charakterystycznego włoskiego domowego ekspresu do kawy.
Design
Kawiarka Moka Prestige to dziesięciokątna konstrukcja przywołująca wizerunek najistotniej tradycyjnej włoskiej kawiarki. Projektanci wzbogacili klasyczny design kilkoma postępowymi rozwiązaniami:
- dolny zbiornik (na wodę) wytwarzany został z wielowarstwowego materiału - ze stali nierdzewnej na zewnątrz, z aluminium bezpiecznego dla żywności w środku
- praktyczna rączka jest "zawinięta" u dołu co stanowczo ulepsza komfort wykorzystywania kawiarki oraz zwiększa bezpieczeństwo
Kawiarka tworzona jest z najwyższej jakości aluminium, które jest klasyfikowane jako nadające się do kontaktu z żywnością (EN 601/602).
Funkcjonalność Kawiarka jest przypasowana do kuchenek gazowych, elektrycznych, ceramicznych i indukcyjnych.
Przygotujesz w niej kawę do 6 niedużych filiżanek (espresso) - jej pojemność to 300 ml.
Jeśli uwielbiasz obszerniejszą liczba kawy, będzie ona genialnym wyborem do przygotowania dwóch charakterystycznych filiżanek (2x150 ml) albo trochę obszerniejszych, pozostawiając miejsce na mleko.
Jak używać kawiarki
Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.
potrzebujesz korzystnej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, ale grubiej niż do ekspresów ciśnieniowych.
liczba kawy przypasuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20gr kawy.
- rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest przeznaczona na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
- wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
- możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu trafnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
- wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
- jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz nadzwyczajną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym sporo frajdy:)
- koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
- teraz skrupulatnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest wyjątkowo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na cykl ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, że nie wytworzy się optymalne ciśnienie)
- skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
- jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, żeby ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
- pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
- po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, iż kawa jest gotowa
- zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przelej napar do filiżanek
- kawa pozostawiona w gorącej kawiarce wciąż będzie podlegała procesowi parzenia - nabierze nieprzyjemnej goryczy
Kawa przygotowana tą metodą jest przyjemnie esencjonalna. Możesz dolać do niej ciepłą wodę jeśli lubisz mniej intensywny smak. Możesz dodać też mleko. Zachęcamy do próbowania różnorodnych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody albo mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i powoduje, iż odkrywamy jej różnorodne oblicza.
Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.