• Producent: Bialetti
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
Kawiarka Bialetti Venus poj. 4 tz indukcyjna Opis artykułu

Wenus, druga pod względem odległości od Słońca planeta Układu Słonecznego. Venus Bialetti - pierwszy najpopularniejszy model wśród kawiarek, dostępnych na światowym rynku. Otoczona wielkim splendorem i popularnością.

Główna rola tej Gwiazdy sprawia, iż swoją popularnością przebiła nawet Moka Express. Została produkowana ze stali rdzoodpornej 18/10. Dolny zbiorniczek jest tak zaprojektowany, iż może działać na kuchenkach indukcyjnych. Niesamowity design został przemyślany tak, żeby spodobać się wszystkim wielbicielom połączenia nowoczesności i elegancji.

Sprawdza się też na standardowych kuchenkach gazowych i elektrycznych. Składa się z trzech części: dolnego zbiorniczka na wodę, lejka z sitkiem na kawę i zbiorniczka górnego na zaparzoną kawę. Plus oczywiście to ten nieskrywany urok, którego nie sposób nie zauważyć. A proces parzenia? Po kolei:

  • podgrzewana woda zamienia się w parę wodną,
  • pod ciśnieniem przedostaje się do zbiorniczka górnego,
  • przechodzi poprzez umieszczoną w sitku kawę i...

Gotowe!

miłośników efektowna skusi designem, wielbicieli funkcjonalności zauroczy rozmaitością zastosowań!

pojemność

Jedno włoskie espresso to około 20-30 ml. Jest to wersja o obszerności 4 espresso – można zaparzyć około 80-120 ml kawy.

Uszczelki

W zestawie z kawiarką znajduje się uszczelka, która wystarcza na 1-2 lata codziennego wykorzystywania. Warto jednak pamiętać, iż po każdym przygotowaniu kawy warto ją wyjąć, umyć i osuszyć. Uszczelkę należy wymienić w chwili, kiedy zacznie przepuszczać zmieloną kawę.

Przeznaczenie

Kawę w Bialetti Venus Induction można przygotowywać jednocześnie na kuchenkach gazowych, elektrycznych, jak i indukcyjnych.

rozmiary

Wysokość: 17 cm
Średnica dna: 9,5 cm
Szerokość: 11,5 cm

Instrukcja przygotowania

  1. Do dolnego zbiornika nalewamy wody, tak by zaworek bezpieczeństwa pozostał nad powierzchnią.
  2. Wkładamy lejek na kawę do zbiornika na wodę i wsypujemy zmieloną kawę. Lejek powinien być całkowicie zapełniony kawą. Kawy nie ubijamy.
  3. dokręcamy górny zbiornik na gotowy napar i stawiamy na kuchence tak aby uchwyt znajdował się poza źródłem ciepła.Jak górny zbiornik zacznie się zapełniać, zdejmujemy kawiarkę z kuchenki.
  4. Czekamy aż ekstrakcja się zakończy. Mieszamy, przelewamy napar do filiżanek i delektujemy się aromatyczną kawą

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki