Bialetti kawiarka Kremina 3 tz / fil 150 ml, 2_221357

chwilowy brak towaru

  • Producent: Bialetti
  • Kategoria: Zaparzacze i kawiarki
  • Ilość filiżanek: 3

Kawiarka Bialetti Kremina 3TZ

przy pomocy tej kawiarki przygotujesz espresso w z delikatną pianką, albo z mleczną pianką po dodaniu mleka!

Design

Kawiarka ta wyglądem przypomina konwencjonalne kawiarki, jednak zaimplementowane w niej innowacje wymagały zmiany górnej części. Składa się klasycznie, z dwóch pojemników, przy czym do górnego możesz dolać mleko, które podgrzeje się podczas zaparzania kawy. Do spienienia podgrzanego mleka służy specjalny, zaimplementowany tłoczek.

Funkcjonalność

Dzięki zastosowaniu specjalnego systemu, możesz w niej przygotować kawę ze spienionym mlekiem albo kawę z pianką.

Kawiarki tej możesz używać na konwencjonalnych palnikach gazowych i elektrycznych.

Przygotujesz w niej kawę do 1 średniej filiżanki (typu cappuccino) - jej objętość to 140 ml.

Jak używać kawiarki Bialetti Kremina

Przygotowanie kawy w kawiarce zajmie Ci dosłownie kilka minut.

Ci trzeba dobrej kawy, zmielonej dużo drobniej aniżeli do przelewu, lecz grubiej aniżeli do ekspresów ciśnieniowych.

liczba kawy przystosuj do Twojej kawiarki - np. W kawiarce 3tz zaparzysz kawę dla 3 filiżanek. Gdy użyjesz mniej kawy, będzie ona niedoparzona. Polecamy 6-7gr kawy na każdą filiżankę, więc dla kawiarki 3tz potrzebujesz ok 20gr kawy.

  • rozkręć kawiarkę (składa się z trzech części - dolna jest asygnowana na wodę, pojemniczek z sitkiem jest na kawę, w górnym zbiera się napar)
  • wlej wodę do dolnego zbiorniczka nie przekraczając poziomu zaworu - reguluje on ciśnienie podczas parzenia, dlatego nie możemy zakryć go wodą
  • możesz użyć zimnej albo podgrzanej wody, od tego zależeć będzie czas parzenia - nie ma to wpływu na smak kawy ponieważ dopiero po uzyskaniu adekwatnej temperatury woda zacznie przedostawać się w górę do kawy
  • wsyp zmieloną kawę do koszyczka - powinna sięgać jego krawędzi, ważne jest, aby nie ubijać kawy
  • jeżeli uwielbiasz mniej intensywną kawę, użyj jej mniej - warto eksperymentować, nie tylko odkryjesz świetną dla siebie proporcję, będziesz miał przy tym mnóstwo frajdy:)
  • koszyczek z kawą włóż do dolnej części kawiarki, w której jest już woda
  • dzisiaj dokładnie oczyść krawędzie kawiarki a następnie do dolnej części kawiarki przykręć górną (oczyszczenie jest wyjątkowo ważne ponieważ ma ogromny wpływ na proces ekstrakcji - drobinki kawy na krawędziach kawiarki spowodują, iż nie wytworzy się optymalne ciśnienie)
  • skręcając dwa zbiorniki kawiarki trzymaj kawiarkę za korpus, staraj się nie przytrzymywać rączki kawiarki (grozi to jej pęknięciem)
  • po skręceniu kawiarki, możesz dolać do górnego zbiornika do 45 ml mleka, które podgrzeje się w trakcie parzenia
  • jeśli używasz palnika gazowego, ustaw kawiarkę tak, by ogień dotykał jej spodu, nie bocznych ścianek
  • pamiętaj też, aby ustawić ją nad źródłem ciepła tak, by rączka kawiarki była poza jego działaniem
  • po około 5 minutach powinieneś usłyszeć typowe bulgotanie - sygnał, że kawa jest gotowa
  • zdejmij kawiarkę jak najszybciej z palnika i przez 15 sekund poruszaj tłoczkiem alby spienić mleko albo samą kawę
  • przelej napar do filiżanek

zachęcamy do próbowania najróżniejszych proporcji, stopnia zmielenia kawy i dodawania do zaparzonej kawy odrobiny wody lub mleka. Zabawa kawą daje dużo przyjemności i sprawia, że odkrywamy jej różnorodne oblicza.

Kawiarkę myj ręcznie, bez detergentów. Nie myj kawiarki w zmywarce.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Zaparzacze i kawiarki