• Producent: MASAHIRO
  • Kategoria: Sztućce
  • Rodzaj: noże

Masahiro Takohiki to nóż, którego długie ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóz Takohiki podobnie jak Yanagiba jest przede wszystkim używany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. Do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla klasycznych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając dokładne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które prosto oddzielają się od noża, pokazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - wyraźny i szanowany szczegół w kuchni japońskiej.

Najważniejsze właściwości noża Takohiki to:

  • długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") żeby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić perfekcyjny przekrój,
  • grubość - ma wyjątkowo cienkie ostrze żeby umożliwić cięcie przy użyciu śladowej siły tak żeby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
  • twardość i solidność - noże wytwarzane są z szczególnie twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na doskonałe zaostrzenie,
  • kompozycja noża ma ułatwiać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.

Rękojeść została wykonana z specyficzną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.

tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze jest oparte na rybach i warzywach, które są przygotowywane na przeróżne sposoby. Wymaga to wykorzystania specjalnie przeznaczonych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi z całą pewnością posiada.

Specyfikacja towaru:

  • wariant stali: Carbon Steel
  • HRC: 61-63
  • Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
  • Sposób ostrzenia: jednostronne
  • Długość całkowita: 414 mm
  • Długość ostrza: 263 mm
  • Szerokość ostrza: 23 mm
  • Waga: 163 g

dane uzupełniające:

  • Wszystkie noże Masahiro są skrajnie ostre, zalecamy zatem używanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem kolekcji do tego asygnowanej).
  • Nie używaj noży do innych celów aniżeli spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych lub wyprodukowanych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Sztućce