Masahiro Takohiki to nóż, którego długie ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia bardzo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóz Takohiki podobnie jak Yanagiba jest przede wszystkim używany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. Do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla klasycznych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając dokładne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które prosto oddzielają się od noża, pokazując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - wyraźny i szanowany szczegół w kuchni japońskiej.
Najważniejsze właściwości noża Takohiki to:
Rękojeść została wykonana z specyficzną w Japonii dbałością o detale z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze jest oparte na rybach i warzywach, które są przygotowywane na przeróżne sposoby. Wymaga to wykorzystania specjalnie przeznaczonych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi z całą pewnością posiada.
Specyfikacja towaru:
dane uzupełniające: