Miód wiosenny jest miodem wielokwiatowym i powstaje w okresie kwietnia/maja, kiedy to pszczoły po zimowym spoczynku zaczynają intensywną pracę. Pierwsze rośliny, z których pszczoły zbierają nektar to podbiał pospolity, klon, sasanka zwyczajna, miodunka, wierzba, mniszek lekarski, drzewa owocowe oraz rzepak. Ma kremową barwę i delikatny kwiatowy zapach. Olśniewa swym delikatnym smakiem, dlatego poleca się go w szczególności najmłodszym miłośnikom miodu. Nasz miód wiosenny pozyskiwany z ekologicznych terenów dzięki swym leczniczym działaniom jest prawidłowym wyborem dla osób wyczerpanych fizycznie jak i psychicznie, świetnie stanie na wysokości zadania w formie dodatku do herbaty po ciężkim dniu pracy.
- ma działanie łagodzące przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym,
Jeśli zależy nam żeby miód wiosenny jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż wiosenny miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje atrybuty lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
KaszubyKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w przepiękne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najszczególniej rozmaitych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie odnajdziemy interesujące zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wytwarzane są zdrowe i ekologiczne produkty.