• Producent: BAŁON
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: spadziowy
  • Wielkość opakowania: 0.4 kg

Miód ciemno-szarozielony, o delikatnym smaku, lekko słodki, czasem gorzkawy, a choćby kwaśny, z lekkim zabarwieniem żywicznym i „leśnym aromatem".
Odmiany wiosenne są z zasady jaśniejsze od odmian letnich. Po skrystalizowaniu przybierają barwę ciemnobrązową z odcieniem szarym albo zielonkawym. Ze względu na swoje właściwości polecany dla dzieci. Pozyskiwany przez pszczoły ze spadzi roślin iglastych, takich jak: jodła, świerk, sosna i modrzew (w Polsce przeważają miody ze spadzi jodłowej i świerkowej). W składzie miodu spadziowego znajdują się w głównej mierze nieduże ilości miodu nektarowego.
Miody spadziowe charakteryzują się dużą lepkością i gęstością, długo i nierównomiernie krystalizują, co ma związek z zawartością trójcukru melecytozy, zwanego inaczej cukrem spadziowym. Im więcej tego cukru tym krystalizacja jest szybsza. Oprócz niego w spadzi występują cukry niekorzystne dla pszczół, tj: rafinoza, galaktoza i mannoza, stąd miody spadziowe nie stanowią korzystnego pokarmu dla pszczół.
W porównaniu z miodami nektarowymi odznaczają się przeważnie wyższą zawartością związków azotowych, mineralnych, dekstryn, enzymów, kwasów naturalnych i substancji antybiotycznych, zawierają cukry proste – glukozę i fruktozę, a także sacharozę i melecytozę.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody