• Producent:
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: spadziowy
  • Wielkość opakowania: 1 kg
Charakterystyka miodu

Miody kwiatowe powstają z ich nektarów, natomiast miód spadziowy z soku drzew przerobionego przez inne owady. Głównymi jego producentami są czerwce i mszyce stołujące się na igłach i liściach drzew. Wydalają one słodką ciecz, która przykleja się do liści albo igliwia. W związku z tym, iż wydzielina ta jest wyjątkowo słodka, pszczoły zlizują ją i przynoszą do ula. Drzewa iglaste, na których występuje spadź to: jodła, świerk, sosna i modrzew - spadź iglasta, natomiast drzewa liściaste to: lipy, klony, wierzby, brzozy i dęby – spadź liściasta.

Miód ze spadzi iglastej w płynnej postaci ma ciemnobrązową barwę z zielonkawym odcieniem. Wydziela lekko korzenny albo żywiczny zapach. W smaku jest łagodny, korzenny i niedużo słodki. Po skrystalizowaniu miody spadziowe przybierają typowo barwę brązową z odcieniem zielonkawym albo szarym. W miodzie spadziowym jest do 9 razy więcej biopierwiastków niżeli w miodach nektarowych.

zastosowanie miodu spadziowego:

- działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i łagodzące kaszel
- fantastyczny przy leczeniu schorzeń dolnych dróg oddechowych,
- reguluje przemianę materii, zaparcia i biegunki,
- nad wyraz przydatny w chorobach serca i naczyń krwionośnych,
- łagodzi schorzenia układu nerwowego.

Przechowywanie miodu

Jeśli zależy nam by miód spadziowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, żeby po otwarciu szczelnie go przykręcać, gdyż spadziowy miód prosto chłonie wilgoć i obce zapachy.

Uwaga!!!

Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty albo kawy należy chwile odczekać.

Jak powstaje miód?

Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego poprzez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.

Kaszuby

Kaszuby jest to rejon konkretnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w atrakcyjne krajobrazy i czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.

Region ten jest jednym z najistotniej różnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku poprzez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie odnajdziemy niebanalne zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których wytworzone są zdrowe i organiczne produkty.

Piśmiennictwo


MIODY ODMIANOWE I ICH ZNACZENIE LECZNICZE Bogdan Kędzia, Elżbieta Hołderna Kędzia
LEKI Z PSZCZELEJ APTEKI Stefan Stangaciu, Elfi Hartenstein
PSZCZELE CUDA Henryka Makowiczowa
PSZCZOŁY I ICH LECZNICZE PRODUKTY Ferdynand Jośko, Jerzy Gala
MIÓD ODŻYWIA LECZY PIELĘGNUJE Renate Frank

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody