Miód Manuka MGO 550+ 500g

chwilowy brak towaru

  • Producent: Manuka Health New Zealand Limited
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: manuka
  • Wielkość opakowania: 0.5 kg

cechy MIODU MANUKA

Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka:

  • Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa prawidłowo na układ pokarmowy.
  • Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa również na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i powiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
  • ponadto, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne parametry miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Element ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic pomiędzy poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, żeby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%
Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja przez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów w trakcie produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, żeby temperatura w której miody są wytworzone i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto także dodać, iż miody Manuka wyprodukowane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i sztucznych dodatków.

informacje podstawowe

Nowozelandzki Miód Manuka MGO™ 400+ 500 g to zwykle kupowany miód Manuka w Polsce. Charakteryzuje się bardzo wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 400 mg/kg (MGO™ 400+).

Występujące jedynie w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich nieszablonowych właściwości:

  • wyjątkowo prawidłowy wpływa na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
  • wg. Nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej, Crop&Food Research Institute, wysokie stężenie methylglyoxalu w miodzie Manuka nie tylko wspiera mechanizmy obronne organizmu w jelitach,na dodatek pobudza wzrost liczby dobrych, probiotycznych bakterii jelitowych
  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry

Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 500g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około miesiąc.

Różnice pomiędzy MGO, UMF, Active, Bioactive czyli jaki miód manuka wybrać
Co warto wiedzieć wybierając miód Manuka

dostępne na polskim rynku miody Manuka różnią się od siebie metodami, zgodnie z jakimi pozostały przebadane. najszczególniej popularną i uwielbianą spomiędzy nich jest metoda MGO™. Druga pod względem popularności to certyfikacja UMF®, która bazuje na ma testach NPA (Non Peroxide Activity), tak samo jak kilka mniej znanych marek, np. Active, Bioactive, OMA.

Choć istnieją poważne wątpliwości co do zasadności przeliczania wyników badań metody NPA na MGO™ (ze względu na dużą niedokładność testów NPA – szczegółowe informacje można znaleźć dalej), to nadal takie przeliczniki się stosuje.
Najnowszy, pochodzący z 2009 roku matematyczny przelicznik, wytwarzany w oparciu o dane opublikowane w naukowym czasopiśmie recenzowanym (a więc dającym gwarancję rzetelności podawanych tam danych) jest następujący.

Źródło: Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties, Czech Journal of Food Sciences, Chemical Reactions in Foods VI, proceedings, 13th – 15th May 2009.

Od niedawna niektórzy sprzedawcy miodu Manuka promują inny przelicznik, bardziej dla nich prawidłowy, który jednak, w naszej ocenie, wprowadza klientów w błąd. Ma to związek z szczególnie skomplikowaną sytuacją na rynku miodu Manuka w Nowej Zelandii i może służyć uzasadnieniu podwyżek cen (o ponad 40%!) spowodowanych zmniejszoną podażą miodu, a także próbie sprzedawania niższej jakości miodu Manuka w cenie miodu jakości wyższej.

Kontrowersje wokół porównywania wyników badań MGO™ i NPA (UMF, Active, Bioactive)

Organizacja zrzeszająca część producentów miodu Manuka badanego metodą NPA opublikowała niedawno wykres, który sugeruje inny obecnie wykorzystywany przelicznik NPA na MGO™. Według tej organizacji, wykres pozostał opracowany na podstawie erraty do artykułu „Isolation żeby HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey" [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651] i na podstawie dodatkowych badań zleconych prze tę organizację.

W związku z tym, iż wszystkie inne recenzowane prace naukowe na temat miodu Manuka podają przelicznik NPA na MGO™ zgodny z przedstawionym w powyższej tabeli, a wykres promowany poprzez sprzedawców miodu Manuka korzystający z testów NPA naszym zdaniem wprowadza klientów w błąd, czujemy się zobowiązani odnieść się do ich argumentów.

  • Errata do artykułu, o którym mowa powyżej, koryguje tylko część wyników badań, tworzonych jedną z dwóch użytych metod pomiarowych. Wyniki badań przeprowadzonych drugą metodą, które potwierdzają przelicznik przedstawiony w powyższej tabeli, nie pozostały zmodyfikowane poprzez erratę.
  • uzupełniające badania zlecone poprzez organizację nie pozostały opublikowane w żadnym czasopiśmie recenzowanym, poprzez co ich wiarygodność jest wątpliwa.
  • Znamienne jest to, że choć errata została opublikowana niemal 3 lata temu, nie była dotąd podstawą do tworzenia nowego przelicznika. Zaczęła stanowić argument dopiero dzisiaj, kiedy stanowczo niewiele znacząca produkcja miodu Manuka spowodowała jego mniejszą podaż i wzrost cen, Zmniejszona produkcja miodu Manuka jest rezultatem bardzo złej pogody, jaka panowała w Nowej Zelandii podczas dwóch ostatnich sezonów. Ci z producentów, którzy nie posiadają własnych pasiek ani stałych kontraktów z pszczelarzami, zmuszeni są kupować miód Manuka po znacznie wyższych aniżeli dotąd cenach, co przekłada się na powiększoną cenę towaru dla Klienta.

producent Manuka Health New Zealend, której jesteśmy dystrybutorem w Polsce, dysponuje własnymi pasiekami i stale współpracuje z grupą lojalnych pszczelarzy, którym płaci godziwą cenę za ich produkty niezależnie od podaży miodu. W ten sposób mieści zapasy, które pozwalają na utrzymanie stałej ceny miodu Manuka w sytuacji, gdy bieżące zbiory są znaczenie gorsze od spodziewanych.

Czym się różnią metody badania miodu Manuka?

Wszystkie metody służą temu samemu celowi – określeniu jakości miodu Manuka, poprzez co rozumie się siłę specyficznych parametry tego miodu. Podobny cel to jednak jedyne podobieństwo. Metodologie użytkowane przy prowadzeniu tych badań są w pełni różne, co przekłada się na to, czy nabywając towar możemy posiadać pewność,korzystnie wydajemy swoje pieniądze, czy także nie.

MGO™ czy inna certyfikacja? nieprzystępny wybór? A może jednak prosty?

Dwaj czołowi naukowcy badający właściwości miodu Manuka jednoznacznie rekomendują dobór miodu Manuka z certyfikacją MGO™. Nie jest to zaskoczeniem w sytuacji prof. Thomasa Henle, który jest twórcą metody MGO™, ale ostatnie wypowiedzi prof. Petera Molana (twórcy metody UMF®! ) musiały przyprawić o ból głowy producentów stosujących inne metody certyfikacji.

Dlaczego wybrać MGO™?

Certyfikacja MGO™ polega na badaniu stężenia methylglyoxalu, substancji jednoznacznie zidentyfikowanej jako ta, która odpowiada za oryginalne cechy miodu Manuka. Występuje ona w istotnych ilościach wyłącznie w niektórych, najkorzystniejszych miodach Manuka. Generuje się w miodzie w sposób w całości naturalny. Badanie stężenia MGO™ jest realizowane z zastosowaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Odchylenia w wynikach badań próbek z tej samej partii nie przekraczają 2%.

Problemy z NPA Metoda NPA (Non Peroxide Activity) to test biologiczny, który ze względu na szereg czynników daje nieprecyzyjne wyniki. Główną wadą badania NPA jest niska powtarzalność wyników badań próbek pochodzących z tej samej partii. Sam twórca metody UMF, prof. Peter Molan zwraca uwagę na ten problem: „Pszczelarze informują, iż dla tego samego miodu otrzymują rozmaite wyniki z przeróżnych laboratoriów. Jest też dużo skarg na słabą powtarzalność wyników badań tego samego miodu wysyłanego wielokrotnie do tego samego laboratorium." Problem niedokładności wyników testów NPA jest wyśmienicie znany pracownikom laboratoriów prowadzących te testy, władzom stowarzyszenia zrzeszającego część producentów stosujących metody bazujące na NPA, a także naukowcom. Jednak największym poszkodowanym są niestety klienci, którzy nie są świadomi istnienia tych rozbieżności.
Nasuwa się pytanie, czy producent dysponujący dwoma przeróżnymi wynikami badań NPA danej partii miodu sprzeda tę partię posługując się skutkiem mniej czy bardziej dobrym dla siebie? Pytanie to nie jest błahe, bo różnica w cenie między NPA 15 a NPA 20 wynosi 80%...


oryginalność i nieprecyzyjność badań NPA ma 3 podstawowe źródła:

  • Po pierwsze rozmaite próbki miodu mogą posiadać rozmaitą gęstość, a więc poszczególne próbki w zróżnicowany sposób rozlewają się na podłożu agarowym. To może mieć zasadniczy wpływ na wyniki badania.
  • Drugim problemem jest właśnie podłoże. Bakterie rozprzestrzeniają się na nim w sposób przeróżny, a więc płytka nie jest jednolicie pokryta bakteriami. To jeszcze ma znaczący wpływ na ocenę energiczności miodu.
  • Trzecim źródłem rozbieżności jest czynnik ludzki. Wyniki prób oceniane są przez operatorów badania. Pracujący w laboratorium analitycy muszą samodzielnie, poprzez obserwację, ocenić zakres intensywności miodu.Poszczególne osoby dokonują pomiarów w różny sposób, co skutkuje odmiennymi wynikami.


Skoro choćby producenci miodów stosujący badanie NPA posiadają wątpliwości, co do efektywności swojej metody, to naszym zdaniem klienci nie powinni ryzykować. Miody oznaczone symbolem MGO™ dają nam gwarancję, że zakupiliśmy towar najwyższej jakości, a jego produktywność potwierdziły wiarygodne i rzetelne badania.

Czy methylglyoxal jest jedyną substancją, której miód Manuka zawdzięcza swoje parametry?

Każdy miód jest substancją o niezwykle bogatym składzie chemicznym. Methylglyoxal, którego wysokie stężenie jest jedyną znaczną cechą odróżniającą miód Manuka od pozostałych miodów, wchodzi w reakcje z innymi substancjami, które występują we wszystkich miodach, nie tylko tych z Manuki. Prawdopodobne jest, iż inne substancje zawarte w miodzie w jakimś stopniu wzmacniają działanie metyhylglyoxalu. Nie zmienia to faktu, iż bez methylglyoxalu nie byłoby mowy o oryginalnych właściwościach miodu Manuka, a te inne substancje występują w miodach Manuka badanych metodą MGO, NPA, jak i we wszelkich innych miodach. Z tego powodu ich wpływ na pomiar jakości miodu Manuka jest pomijalny.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody