• Producent: Manuka Health
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: manuka
  • Wielkość opakowania: 0.25 kg

Skąd pochodzi miód Manuka?
Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje w głównej mierze rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Czym jest miód Manuka?
W 2013 r. Przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. Zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. Miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wyprodukowane wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są stworzone w znaczącej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny znamionować się w dodatku takimi cechami jak: trafny zakres przewodności właściwej, unikatowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka, a także składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™
MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji cenionej przez naukowców za standardowy składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spomiędzy czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™ która jest obiektywna i powtarzalna.

producent Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ i wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie.

Naukowo potwierdzone ilości MGO™
przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z użyciem testów, które dawały wyniki o znacznych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane poprzez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. Grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym teraz możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

Te same badania naukowa wykazały, że miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak duże stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi przeciętnie 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).



Sposób wykorzystania: Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek albo po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

*15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 17 porcji


Skład: miód z krzewu Manuka 100%



Opakowanie: 250 g

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.



Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody