Miód manuka mgo 400+ 500g marki Manuka health new zealand limited

chwilowy brak towaru

  • Producent: Manuka Health New Zealand Limited
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: manuka
  • Wielkość opakowania: 0.5 kg

parametry MIODU MANUKA

Spożywanie Miodu Manuka może prawidłowo wpływać na stan organizmu człowieka:

  • Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa prawidłowo na układ pokarmowy.
  • Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa także na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i powiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.
  • ponadto, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne parametry miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. Element ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic między poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, żeby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

100% CZYSTEGO MIODU, NA 100%
Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, lecz też zachowanie najwyższych standardów podczas produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, żeby temperatura w której miody są tworzone i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto także dodać, że miody Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i nienaturalnych dodatków.

dane podstawowe

Miód Manuka MGO™ 550+ 250 g to produkt wybierany przez kupujących, którzy chcą kupić najkorzystniejszy z dostępnych na rynku miód Manuka. Cechuje się niezwykle wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 550+ mg/kg (MGO™ 550+).

wyjątkowo wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem trwałych i cennych parametry miodu Manuka:

  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry
  • istotnie prawidłowy wpływ na udoskonalenie i utrzymanie korzystnego stanu układu pokarmowego
  • dobroczynny wpływ na układ immunologiczny

Zalecane spożycie: 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 250g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

Różnice pomiędzy MGO, UMF, Active, Bioactive czyli jaki miód manuka wybrać
Co warto wiedzieć wybierając miód Manuka

przystępne na polskim rynku miody Manuka różnią się od siebie metodami, zgodnie z jakimi pozostały przebadane. najszczególniej popularną i szanowaną spośród nich jest metoda MGO™. Druga pod względem popularności to certyfikacja UMF®, która bazuje na ma testach NPA (Non Peroxide Activity), jednakowo jak kilka mniej znanych marek, np. Active, Bioactive, OMA.

Choć istnieją poważne wątpliwości co do zasadności przeliczania wyników badań metody NPA na MGO™ (ze względu na dużą niedokładność testów NPA – szczegółowe informacje można znaleźć dalej), to nadal takie przeliczniki się stosuje.
Najnowszy, pochodzący z 2009 roku matematyczny przelicznik, wykonany w oparciu o informacje opublikowane w naukowym czasopiśmie recenzowanym (a więc dającym gwarancję rzetelności podawanych tam informacji) jest następujący.

Źródło: Methylglyoxal in Manuka Honey – Correlation with Antibacterial Properties, Czech Journal of Food Sciences, Chemical Reactions in Foods VI, proceedings, 13th – 15th May 2009.

Od niedawna niektórzy sprzedawcy miodu Manuka promują inny przelicznik, bardziej dla nich prawidłowy, który jednak, w naszej ocenie, wprowadza kupujących w błąd. Ma to związek z niezwykle trudną sytuacją na rynku miodu Manuka w Nowej Zelandii i może służyć uzasadnieniu podwyżek cen (o ponad 40%!) spowodowanych zmniejszoną podażą miodu oraz próbie sprzedawania niższej jakości miodu Manuka w cenie miodu jakości wyższej.

Kontrowersje wokół porównywania wyników badań MGO™ i NPA (UMF, Active, Bioactive)

Organizacja zrzeszająca część producentów miodu Manuka badanego metodą NPA opublikowała niedawno wykres, który sugeruje inny obecnie używany przelicznik NPA na MGO™. Według tej organizacji, wykres pozostał opracowany na podstawie erraty do artykułu „Isolation żeby HPLC and characterization of the bioactive fraction of New Zealand manuka (Leptospermum scoparium) honey" [Carbohydr. Res. 343 (2008) 651] oraz na podstawie dodatkowych badań zleconych prze tę organizację.

W związku z tym, że wszystkie inne recenzowane prace naukowe na temat miodu Manuka podają przelicznik NPA na MGO™ zgodny z przedstawionym w powyższej tabeli, a wykres promowany przez sprzedawców miodu Manuka korzystający z testów NPA naszym zdaniem wprowadza konsumentów w błąd, czujemy się zobowiązani odnieść się do ich argumentów.

  • Errata do artykułu, o którym mowa powyżej, koryguje jedynie część wyników badań, wytwarzanych jedną z dwóch zastosowanych metod pomiarowych. Wyniki badań przeprowadzonych drugą metodą, które potwierdzają przelicznik przedstawiony w powyższej tabeli, nie pozostały zmodyfikowane przez erratę.
  • dopełniające badania zlecone poprzez organizację nie pozostały opublikowane w żadnym czasopiśmie recenzowanym, przez co ich wiarygodność jest wątpliwa.
  • Znamienne jest to, że choć errata pozostała opublikowana niemal 3 lata temu, nie była dotąd podstawą do tworzenia nowego przelicznika. Zaczęła stanowić argument dopiero dzisiaj, kiedy wyjątkowo znikoma produkcja miodu Manuka spowodowała jego mniejszą podaż i wzrost cen, Zmniejszona produkcja miodu Manuka jest wynikiem bardzo złej pogody, jaka panowała w Nowej Zelandii w trakcie dwóch ostatnich sezonów. Ci z producentów, którzy nie posiadają własnych pasiek ani stałych kontraktów z pszczelarzami, zmuszeni są kupować miód Manuka po istotnie wyższych niż dotąd cenach, co przekłada się na rozszerzoną cenę produktu dla Klienta.

marka Manuka Health New Zealend, której jesteśmy dystrybutorem w Polsce, dysponuje własnymi pasiekami, a także stale współpracuje z grupą lojalnych pszczelarzy, którym płaci godziwą cenę za ich produkty niezależnie od podaży miodu. W ten sposób zawiera zapasy, które umożliwiają utrzymanie stałej ceny miodu Manuka w przypadku, gdy bieżące zbiory są znaczenie gorsze od spodziewanych.

Czym się różnią metody badania miodu Manuka?

Wszystkie metody służą temu samemu celowi – określeniu jakości miodu Manuka, przez co rozumie się siłę oryginalnych parametry tego miodu. Podobny cel to jednak jedyne podobieństwo. Metodologie używane przy prowadzeniu tych badań są kompletnie różnorodne, co przekłada się na to, czy kupując produkt możemy posiadać pewność,poprawnie wydajemy swoje pieniądze, czy również nie.

MGO™ czy inna certyfikacja? nieprzystępny dobór? A może jednak prosty?

Dwaj czołowi naukowcy badający atrybuty miodu Manuka jednoznacznie rekomendują wybór miodu Manuka z certyfikacją MGO™. Nie jest to zaskoczeniem w sytuacji prof. Thomasa Henle, który jest twórcą metody MGO™, ale ostatnie wypowiedzi prof. Petera Molana (twórcy metody UMF®! ) musiały przyprawić o ból głowy producentów stosujących inne metody certyfikacji.

Dlaczego wybrać MGO™?

Certyfikacja MGO™ polega na badaniu stężenia methylglyoxalu, substancji jednoznacznie zidentyfikowanej jako ta, która odpowiada za oryginalne atrybuty miodu Manuka. Występuje ona w wyraźnych ilościach wyłącznie w niektórych, najlepszych miodach Manuka. Tworzy się w miodzie w sposób w pełni naturalny. Badanie stężenia MGO™ jest wykonywane z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografii cieczowej (HPLC). Odchylenia w wynikach badań próbek z tej samej partii nie przekraczają 2%.

Problemy z NPA Metoda NPA (Non Peroxide Activity) to test biologiczny, który ze względu na szereg czynników daje nieprecyzyjne wyniki. Główną wadą badania NPA jest niska powtarzalność wyników badań próbek pochodzących z tej samej partii. Sam twórca metody UMF, prof. Peter Molan zwraca uwagę na ten problem: „Pszczelarze informują, że dla tego samego miodu uzyskują przeróżne wyniki z przeróżnych laboratoriów. Jest ponadto mnóstwo skarg na słabą powtarzalność wyników badań tego samego miodu wysyłanego wielokrotnie do tego samego laboratorium." Problem niedokładności wyników testów NPA jest perfekcyjnie znany pracownikom laboratoriów prowadzących te testy, władzom stowarzyszenia zrzeszającego część producentów stosujących metody bazujące na NPA, a także naukowcom. Jednak największym poszkodowanym są niestety kupujący, którzy nie są świadomi istnienia tych rozbieżności.
Nasuwa się pytanie, czy producent dysponujący dwoma rozmaitymi wynikami badań NPA danej partii miodu sprzeda tę partię posługując się wynikiem mniej czy bardziej prawidłowym dla siebie? Pytanie to nie jest błahe, bo różnica w cenie między NPA 15 a NPA 20 wynosi 80%...


unikalność i nieprecyzyjność badań NPA ma 3 podstawowe źródła:

  • Po pierwsze różnorodne próbki miodu mogą mieć najróżniejszą gęstość, a więc poszczególne próbki w przeróżny sposób rozlewają się na podłożu agarowym. To może mieć stanowczy wpływ na wyniki badania.
  • Drugim problemem jest właśnie podłoże. Bakterie rozprzestrzeniają się na nim w sposób zróżnicowany, a więc płytka nie jest jednolicie pokryta bakteriami. To na dodatek ma stanowczy wpływ na ocenę dynamiczności miodu.
  • Trzecim źródłem rozbieżności jest czynnik ludzki. Wyniki prób oceniane są przez operatorów badania. Pracujący w laboratorium analitycy muszą samodzielnie, poprzez obserwację, ocenić zakres energiczności miodu.Poszczególne osoby dokonują pomiarów w rozmaity sposób, co skutkuje odmiennymi wynikami.


Skoro nawet producenci miodów stosujący badanie NPA posiadają wątpliwości, co do wydajności swej metody, to naszym zdaniem kupujący nie powinni ryzykować. Miody oznaczone symbolem MGO™ dają nam gwarancję, że zakupiliśmy artykuł najwyższej jakości, a jego sprawność potwierdziły wiarygodne i rzetelne badania.

Czy methylglyoxal jest jedyną substancją, której miód Manuka zawdzięcza swoje właściwości?

Każdy miód jest substancją o bardzo bogatym składzie chemicznym. Methylglyoxal, którego wysokie stężenie jest jedyną pokaźną cechą odróżniającą miód Manuka od pozostałych miodów, wchodzi w reakcje z innymi substancjami, które występują we wszystkich miodach, nie tylko tych z Manuki. Prawdopodobne jest, iż inne substancje zawarte w miodzie w jakimś stopniu wzmacniają działanie metyhylglyoxalu. Nie zmienia to faktu, że bez methylglyoxalu nie byłoby mowy o unikalnych właściwościach miodu Manuka, a te inne substancje występują w miodach Manuka badanych metodą MGO, NPA, jak i we wszelkich innych miodach. Z tego powodu ich wpływ na pomiar jakości miodu Manuka jest pomijalny.

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody