• Producent: Manuka Health
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: manuka

Skąd pochodzi Miód Manuka?

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych charakteryzuje z zasady rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z rodzaju Leptospermum scoparium.

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. Przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. Zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. Miody Manuka to miody jednolite, które zostały stworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są produkowane w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny cechować się w dodatku takimi cechami jak: adekwatny zakres przewodności właściwej, nieszablonowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz komponentów, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?

MGO™ to skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji cenionej przez naukowców za specyficzny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

producent Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™, a także wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™(od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 100+
Miód gromadzi methylglyoxal w ilości powyżej 100 mg/kg (naturalny element występujący w sporych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

składniki: miód z krzewu Manuka 100%

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajdują się ok 3 porcje.

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 100+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Naukowo potwierdzone ilości MGO™

przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z zastosowaniem testów, które dawały wyniki o obfitych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane poprzez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. Grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym teraz możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, iż za nieszablonowe cechy miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal." - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)

Te same badania naukowe wykazały, iż Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak duże stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi przeciętnie 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Masa netto: 50 g

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14656022

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody