Miód manuka 550+ 250g marki Manuka health Ocena produktu:

od 168,59 PLN

oszczędzasz do 27%

  • Producent: Manuka Health
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: manuka
  • Wielkość opakowania: 0.25 kg
Miód Manuka MGO™ 550+ 250 g

dane podstawowe:

Miód Manuka MGO™ 550+ 250 g to towar wybierany poprzez klientów, którzy chcą kupić najlepszy z dostępnych na rynku miód Manuka. Charakteryzuje się nad wyraz wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 550+ mg/kg (MGO™ 550+). Zwykłe miody zawierają od 1 do 10 mg/kg, przeciętnie 3,1 mg/kg.

Występujące tylko w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich nieszablonowych właściwości:

  • wpływa wyjątkowo dobrze na poprawę i utrzymanie dobrego stanu układu pokarmowego
  • dobroczynne działanie dla układu wytrzymałościowego
  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry

Naukowo potwierdzone atrybuty

Badania naukowe przeprowadzone w 2008 roku na Politechnice Drezdeńskiej wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak obfite stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, stężenie tej substancji w innych występujących na świecie miodach wynosi przeciętnie 3,1 mg/kg. Te same badanie udowodniły, iż wyłącznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za trwała cechy typowe dla miodu Manuka.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Pozostałe dane:

Miód Manuka jest wytworzony w Nowej Zelandii przez pszczoły, które odżywiają się nektarem kwiatów Leptospermum scoparium czyli właśnie Manuki. Nowa Zelandia cechuje się wyjątkowo czystym środowiskiem z bogatą i niespotykaną nigdzie indziej flora i fauną. Jest to również miejsce, w którym możemy znaleźć krzewy Manuki.

właściwości miodu posiadają ścisły związek z tym, z jakich roślin jest on wytwarzany. Jednakowo jest w sytuacji miodu Manuka. Nektar kwiatów Manuki posiadają substancję zamieniające sie w methylglyoxal. Do przemiany dochodzi jednocześnie w organizmie pszczoły, w trakcie transportu nektaru do ula, jak i w trakcie procesu dojrzewania miodu.

To właśnie methylglyoxal został poprzez naukowców szanowany za główny, aktywny komponent znajdujący się w miodzie Manuka. Obserwacje nad tym prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej. Analizował on m.in. Skład i atrybuty miodu Manuka. Prof. Henle to jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Na podstawie jego obserwacji możemy stwierdzić, że jedynie methylglyoxal jest źródłem trwałej, dobroczynnej aktywności miodu. Aktywność trwałą należy rozumieć taką aktywność, która nie wynika z nadtlenku wodoru i jego zawartości z miodzie. Warto także pamiętać, iż methylglyoxal w zasadniczych ilościach występuje jedynie z niektórych miodach Manuka.

Spożywanie Miodu Manuka może dobrze wpływać na stan organizmu człowieka:

- Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa prawidłowo na układ pokarmowy.

- Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa także na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i powiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.

- dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne cechy miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. element ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic między poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, aby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

Bezpieczeństwo:

Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów w trakcie produkcji. Manuka Health dba między innymi o to, by temperatura w której miody są produkowane i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto również dodać, iż miody Manuka wytwarzane przez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i nienaturalnych dodatków.

certyfikaty:

Miód Manuka MGO™ wytworzony pod ścisłą kontrolą, a Manuka Health New Zeland Ltd atest RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing Practice).

Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu producenta Manuka Health funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej.

na dodatek w Polsce Miód Manuka MGO™ badany jest przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły całkowitą oryginalność Miodów Manuka MGO™).

Dawkowanie:

  • 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 250g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około dwa tygodnie.

Uwaga!

  • Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia oraz osobom uczulonym na produkty pszczele
  • Miód Manuka nie jest lekiem, ani substytutem leku i nie powinien być używany jako jedyna forma leczenia
  • w sytuacji leczenia jakichkolwiek schorzeń pacjent powinien znajdować się pod stałą kontrolą lekarza specjalisty.

Opakowanie:

  • Słoik mieści Miód Manuka MGO™ 550+ 250g

Skład:

  • 100% miód naturalny

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody