• Producent: Manuka Health
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: manuka
  • Wielkość opakowania: 0.25 kg

Miody Manuka na tle innych miodów europejskich i tropikalnych cechuje z reguły rdzenne pochodzenie. Powstają one jedynie w nielicznych rejonach Nowej Zelandii będących naturalną ostoją rzadkich krzewów z typu Leptospermum scoparium.

W 2013 r. Przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. Zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. Miody Manuka to miody jednolite, które zostały tworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w znaczącej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium. Miody te powinny znamionować się w dodatku takimi cechami jak: trafny zakres przewodności właściwej, unikatowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charaktery-stycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: methylglyoxalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

MGO™ skrót od Methylglyoxal – naturalnej substancji uwielbianej poprzez naukowców za typowy element miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów przystępnych na rynku. Badania nad składem miodów Manuka i methylglyoxalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej - jeden spomiędzy czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte poprzez naukowców nowozelandzkich m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

marka Manuka Health New Zealand jest prekursorem i liderem naukowym metody MGO™ oraz wiodącym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą mierzenia methylglyoxalu - MGO™ (od 2007r.) i wywarła wyraźny wpływ na prace naukowe i urzędnicze związane z jakością miodów Manuka w Nowej Zelandii i na Świecie (www.manukahealth.co.nz).

MIÓD NEKTAROWY MANUKA MGO™ 400+(nawet do 608,1 mg/kg MGO)
Miód zawiera methylglyoxal w ilości powyżej 400 mg/kg (naturalny element występujący w wielkich ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

elementy: miód z krzewu Manuka 100%

*15 g (3 łyżeczki)= porcja dzienna. W słoiku znajduje się około 33 porcji.

Spożywanie Miodu Manuka MGO™ 400+
Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.

Warunki przechowywania: przechowywać w temperaturze pokojowej.

Masa netto: 250 g

Kraj pochodzenia miodu: Nowa Zelandia
Kraj produkcji: Nowa Zelandia

Naukowo potwierdzone ilości MGO™

przez długi czas charakterystyka miodu Manuka była rozpoznawana i mierzona z zastosowaniem testów, które dawały wyniki o znacznych odchyleniach, a prawdziwe źródło wyjątkowości miodu Manuka pozostawało nieznane przez niemal 15 lat. Dopiero w 2008 r. Grupa naukowców kierowana profesora Thomasa Henle z Politechniki w Dreźnie, w Niemczech, przeprowadziła badania, dzięki którym teraz możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwie naukową precyzją.

„Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za wyjątkowość miodu Manuka bezpośrednio odpowiedzialny jest naturalnie występujący w nim methylglyoxal." - Prof. Thomas Henle, Politechnika Drezdeńska, 2008
(zgłoszone do czasopisma Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst w języku angielskim, rozmowa z prof. Henle w języku polskim)

Te same badania naukowe wykazały, iż Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak obszerne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody