• Producent: EKO BARĆ (PATALAS)
  • Kategoria: Miody

Miód Malina Leśna BIO 1 kg Eko-Barć

Skład:
miód malina leśna*
*certyfikowany ekologiczny

Opis:
Eko-Barć jest pierwszą pasieką w Polsce kreujejącą produkty pszczele zgodnie z kryteriami stowarzyszenia EKOLAND, zrzeszającego producentów żywności organicznej, bez chemii, w zgodzie z naturą. Jakość produktów jest pod stałą kontrolą niezależnych inspektorów. Eko-Barć jest rodzinną pasieką, mającą wielopokoleniową tradycję pszczelarską. Usytuowana jest w Borach Tucholskich na obszarze projektowanego rezerwatu biosfery o znaczeniu międzynarodowym. Naszą wizytówką jest błyskotliwa i nieskażona przyroda. Miody z pasieki Eko-Barć nie są pasteryzowane i są niestabilizowane chemicznie. Miód malina leśna jest delikatnym, łagodnym, odżywczym miodem dla dzieci i ludzi starszych.

Miód malina leśna - subtelnie uzależnia łagodnością
kiedy: czerwiec
kolor: żółtozłocisty
zapach: malinowy
konsystencja: kremowa, drobnoziarnisty
smak: delikatny, łagodny, lekko kwaskowaty

Miód żywy, energiczny biologicznie, tłoczony na zimno. Pakowany ręcznie. Nie podgrzewany.
szybko krystalizuje. Prawdziwy smak miodu.

praktyczne porady z pasieki Eko Barć:
* Kupuj miód skrystalizowany, prawdziwy miód w formie lejącej jest szczególnie krótko;
* Nie podgrzewaj miodu do temperatury powyżej 40 stopni;
* Najlepiej spożywaj miód rozpuszczając go w zimnej wodzie wieczorem, a pij letni roztwór rano;
* Nie używaj do kontaktu z miodem metalowych łyżek itp.;
* Trzymaj miód w temperaturze najlepiej 14 stopni, bez dostępu światła i wilgoci; słoik musi być szczelnie zakręcony;
* Powyżej 20 stopni wierzchnie warstwy miodu mogą ulec rekrystalizacji: wytrąci się osocze, czyli fruktoza (przeważnie przy miodach ciemnych, np. Gryczany);
* Miód niezwykle długo lejący mógł zostać silnie podgrzany, może być podejrzany o sfałszowanie (sacharoza opóźnia krystalizację);
* Krystalizacja miodu musi być jednolita;
* Miód nie może występować w formie ciągliwej masy.

O pasiece Eko Barć:
Pasieka Eko Barć powstała w 1954 roku. Należy do rodziny Patalas Ojciec i Synowie.
Są pierwszymi pszczelarzami w Polsce, którzy uwierzyli w możliwości prowadzenia pasieki metodami naturalnymi.
W 1954 roku ojciec Patalas dostał pierwsze ule z pszczołami. I tu rozpoczyna się wielopokoleniowa historia pasieki.
Eko Barć jako pierwsza w Polsce uzyskała ATEST naturalnY STOWARZYSZENIA EKOLAND zrzeszającego producentów żywności naturalnej.
Produkcja ta opiera się wyłącznie na naturalnych metodach gospodarowania w pasiece, czyli nie stosowania środków chemicznych.
Jakość artykułów jest pod stałą kontrolą jednostek monitorujących AGROBIOTEST.

organiczna pasieka Eko Barć położona jest w Borach Człuchowskich (zachodnia część Borów Tucholskich), staranniej to osada Biernatka, położona w urokliwym zakątku Polski, o największej lesistości w kraju.
Wizytówką jest efektowna i nieskażona przyroda.

Kraj pochodzenia: Polska (Bory Tucholskie)
certyfikaty: BIO, Agro BIO Test




Ciekawostki z Eko-Barci
Czy wiesz że...
- nasze miody są biologicznie intensywne, tłoczone na zimno, pakowane ręcznie, niepodgrzewane, ekspresowo krystalizują
- nasze miody nie podlegają standaryzacji, czyli nie są ujednolicane. Nieraz miody z jednej pasieki mogą różnić się smakiem i kolorówą
- W temperaturze powyżej 20 °C nasze miody mogą ulec rekrystalizacji, co nie jest wadą. Bioróżnorodność roślin powoduje, że miód ekologiczny może się rozwarstwić (różnorodny skład chemiczny miodu, czyli stosunek fruktozy do glukozy warunkuje jego zachowanie w słoiku).
- pszczoła, by stworzyć miód, pobiera z kwiatów nektar. Następnie przez potrącanie pylników, pyłek spada na futerko pszczoły i dostaje się do nektaru, który pszczoła przenosi do ula. Pszczoła przynosi do ula 30 -40 mg nektaru, w którym jest ok 50 % wody. W ulu pszczoły dodają enzymy, kwasy naturalne, odparowują i magazynują jako miód
- pszczoła lecąc po nektar czy pyłek zabiera ze sobą jedzenie, ok. 10 mg miodu
- pszczoły porozumiewają się za pomocą tańca. Tańce pszczół to regularni1e powtarzające się ruchy informujące inne robotnice o wystąpieniu określonego zjawiska, np. O występowaniu pożytku i jego położeniu względem ula. Możemy podkreślić taniec okrągły – kiedy źródło pożytku jest w drobnej odległości od ula czy również taniec wywijany – gdy odległość jest większa niż 100 m.
- w jednym sezonie przeciętnie rodzina pszczela „produkuje" około 100 kg miodu. Przy czym pszczelarz zbiera tylko 10 kg, gdyż aż 90 kg jest niezbędne na wyżywienia i przezimowania pszczelej rodziny
- w jednej pszczelej rodzinie jest około 40 – 50 tysięcy robotnic (zimą jest ich ok. 10 tysięcy)
- aby zebrać pół kilograma miodu cała pszczela rodzina pokonuje drogę odpowiadającą dwukrotnemu okrążeniu ziemi
- żeby wytworzyć kilogram miodu, pszczoła musi przysiąść na kwiatach około... Cztery miliony razy
- pszczoły miodne zapylają 80% roślin pożytkowych
- pszczoła jest jedynym owadem na świecie, który generuje pokarm dla człowieka
- jedna pszczoła produkuje w ciągu swego życia jedną łyżeczkę miodu
- drobna łyżeczka miodu posiada około 40 kalorii
- przeciętny czas życia pszczoły miodnej to ok. 35-40 dni, natomiast pszczoły zimowej nawet do 9 miesięcy
- średnio pszczoła zbiera nektar poprzez 15 dni
- pszczoła lata z prędkością ok. 20 km na godzinę

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody