• Producent: Pasieka Swojskie Miody
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: lipowy
  • Wielkość opakowania: 0.65 kg

Lipa, nazywana poprzez pszczelarzy królową pożytków miododajnych, kwitnie na przełomie czerwca i lipca, dostarczając wtedy cennego pożytku pszczołom, dzięki temu miód jest tak czysty i ma najprzyjemniejszy aromat. Pozyskiwany miód uważany jest za jeden z najkorzystniejszych odmianowych miodów nektarowych. Miód lipowy w stanie płynnym ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej, pozyskiwany później ma barwę brązową. Po skrystalizowaniu zmienia zabarwienie na biało-żółte do złocistożółtego. Pod względem konsystencji i barwy miód lipowy w stanie płynnym przypomina olej rycynowy. W wyniku krystalizacji przyjmuje postać drobnoziarnistą, niekiedy krupowatą. W smaku jest on dość ostry, niejednokrotnie lekko gorzkawy. Kolor i intensywność smaku jest uzależniona od rejonu, z jakiego pochodzi. Pszczeli miód lipowy jest poprzez wielu znawców tego przysmaku uważany za jeden z najkorzystniejszych rodzajów miodu. Jednak uzyskanie czystego miodu w naturalnych warunkach jest dość trudne, a wszystko to za sprawą faktu, iż lipa jest drzewem stosunkowo rzadko spotykanym w naszym kraju i bardzo trudno jest odnaleźć pokaźniejsze skupiska drzew, wyjątkowo rosnących w sprzyjających warunkach, czyli z dala od spalin samochodów. Miód lipowy znamionuje się jasną barwą, typowym zapachem przypominającym zapach kwiatu lipy, a także smakiem lekko ostrym. Właśnie ten smak lekko szczypiący w język jest znakiem rozpoznawczym tego gatunku miodu. Jeśli miód się skrystalizuje przyjmuje jasną, kremową wręcz barwę.

Warto pamiętać, iż lecznicze cechy miodu, podobnie jak i witamina C z cytryny, mogą ulec zniszczeniu jeśli dodamy go do nad wyraz gorącej wody czy herbaty. Należy pamiętać, żeby nie dodawać go do wrzątku, lecz po dłuższej chwili, kiedy temperatura płynu nieco się zmniejszy.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody