Miód gryczany jest pozyskiwany z gryki zwyczajnej. Roślina ta uważana jest za roślinę leczniczą, która kwitnie od lipca do sierpnia. W stanie płynnym charakteryzuje się ciemną barwą przechodzącą w czerń. Po skrystalizowaniu miód jaśnieje i staje się brązowy. Krystalizuje wolniej niżeli inne miody, gdyż ma więcej fruktozy niż glukozy, mogą w nim występować obszerniejsze kryształy niż w innych miodach. Miód gryczany znamionuje się ostrym smakiem i unikalnym zapachem.
Nasz miód gryczany pozyskiwany z naturalnych terenów dzięki swym leczniczym działaniom jest dobrym wyborem nie tylko w okresie jesienno-zimowym, ale także poprzez cały rok. Jego aromat i smak pozwolą Ci rozkoszować się nim w domowym zaciszu.
wykorzystanie miodu gryczanego:- genialnie spełni oczekiwania dla osób, które posiadają niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza,
Jeśli zależy nam aby miód gryczany jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż gryczany miód z łatwością chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 stopni celsjusza, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach i z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w ładne krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najistotniej przeróżnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wynajdziemy niebanalne zabytki przyrody oraz bogatą florę i faunę, z których wykonane są zdrowe i organiczne produkty.