Miód gryczany jest pozyskiwany z gryki zwyczajnej. Roślina ta uważana jest za roślinę leczniczą, która kwitnie od lipca do sierpnia. W stanie płynnym cechuje się ciemną barwą przechodzącą w czerń. Po skrystalizowaniu miód jaśnieje i staje się brązowy. Krystalizuje wolniej niżeli inne miody, gdyż posiada więcej fruktozy niżeli glukozy, mogą w nim występować pokaźniejsze kryształy niżeli w innych miodach. Miód gryczany znamionuje się ostrym smakiem i niepowtarzalnym zapachem.
Nasz miód gryczany pozyskiwany z ekologicznych terenów dzięki swym leczniczym działaniom jest dobrym wyborem nie tylko w okresie jesienno-zimowym, lecz także poprzez cały rok. Jego aromat i smak pozwolą Ci rozkoszować się nim w domowym zaciszu.
zastosowanie miodu gryczanego:- wspaniale spełni oczekiwania dla osób, które mają niedokrwistość z powodu niedoboru żelaza,
Jeśli zależy nam żeby miód gryczany jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go chronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, aby po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż gryczany miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, by nie przegrzewać miodu powyżej 40 poziomów celsjusza, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach oraz z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany przez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon potężnie zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w błyskotliwe krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najbardziej przeróżnych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie znajdziemy ciekawe zabytki przyrody i bogatą florę i faunę, z których tworzone są zdrowe i naturalne produkty.