chwilowy brak towaru
Miód Faceliowy pochodzi z nektaru kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth.), gatunku pochodzącego z Kalifornii, a uprawianego w Europie dla celów pastewnych, fitosanitarnych,z zasady dla pszczół. Roślina ta jest nazywana królową roślin nektarodajnych i znamionuje się wysoka wydajnością, jednocześnie w sekrecji nektaru jak i produkcji pyłku. Facelia w warunkach centralnej Polski zakwita około 10 czerwca i kwitnie od 4-5 tygodni gwarantując znaczne źródło pokarmu węglowodanowego i białkowego dla owadów zapylających. Specyfika biologii kwitnienia i konkurencja innych roślin sprawia, że w latach ubogich w opady, uprawy facelii na lekkich glebach 'dają' mniej miodu, lecz miód jest ciemniejszy oraz bardziej aromatyczny, niżeli na glebach bardziej żyznych. W latach o obfitej ilości opadów, uprawy na glebach lekkich, są za to mniej narażone na wylęganie i choroby grzybowe, niż na glebach żyznych i cięższych, a to ma przełożenie na nektarownie i wyniki produkcyjne pasieki.
Miód faceliowy znamionuje się jasną barwą i delikatnym, neutralnym smakiem z lekko kwaskowym posmakiem. Miody faceliowe posiadają barwę od jano-słomkowej, niemal bezbarwnej z delikatnym zielonkawym odcieniem do barwy jasno-bursztynowej z odcieniem złocistym albo rubinowo-złocistym. Odcień miodu odmianowego z facelii zależy w obfitej mierze od warunków uprawy (ph gleby i jej bogactwo wodna), a także niepowtarzalnych warunków aury. Miód odmianowy pochodzący z wielkoobszarowych monokultur na glebach przeciętnych i ciężkich będzie jasny i prawie bezbarwny, a po krystalizacji biało-kremowy. Miód z pokaźnych areałów upraw faceliowych zlokalizowanych na glebach lekkich, zwłaszcza w lata upalne będzie posiadał szlachetną domieszkę nektarów roślin ruderalnych i chwastów polnych bardziej wytrzymałych na niedobory wody i wysokie temperatury (głównie chabra bławatka). Ta szlachetna domieszka chabrowego nektaru nadaje tej odmianie ładnej złocistej barwy i wzbogaca bukiet smakowy miodu w delikatną nutę migdałową.
Miód ten krystalizuje w ciągu 2-3 miesięcy (do końca września), w temp. Pokojowej proces ten skutkuje krupcem o strukturze przeciętnie-przezroczystej, w niższych temperaturach buduje często kryształki grubsze, lecz nigdy konsystencja miodu skrystalizowanego nie powoduje obszerniejszych problemów konsumentom.
* przekazane powyżej przedziały i uśrednione wartości dotyczą miodu naturalnego. Z uwagi na brak szczegółowych danych przekazywanych przez pszczelarzy, nie możemy podać skrupulatnych wartości odżywczych każdego towaru. W ramach tej grupy produktowej zawiera się kilkadziesiąt, a choćby kilkaset (świat) gatunków miodów naturalnych różnego pochodzenia. Ich wartości odżywcze mieszczą się zwykle w przekazanych przedziałach uśrednionych dla ulepszonego zobrazowania najszczególniej prawdopodobnych parametrów atrybuty odżywczych.
dane alergiczne: Miodu naturalnego nie powinny spożywać osoby uczulone na produkty pszczele.