• Producent: Pasieka Kujawskie Miody
  • Kategoria: Miody
  • Wielkość opakowania: 1 kg

Miód Faceliowy pochodzi z nektaru kwiatów facelii błękitnej (Phacelia tanacetifolia Benth.), gatunku pochodzącego z Kalifornii, a uprawianego w Europie dla celów pastewnych, fitosanitarnych,przeważnie dla pszczół. Roślina ta jest nazywana królową roślin nektarodajnych i znamionuje się wysoka wydajnością, równocześnie w sekrecji nektaru jak i produkcji pyłku. Facelia w warunkach centralnej Polski zakwita około 10 czerwca i kwitnie od 4-5 tygodni zapewniając szerokie źródło pokarmu węglowodanowego i białkowego dla owadów zapylających. Specyfika biologii kwitnienia oraz konkurencja innych roślin powoduje, iż w latach ubogich w opady, uprawy facelii na lekkich glebach 'dają' mniej miodu, ale miód jest ciemniejszy i bardziej aromatyczny, aniżeli na glebach bardziej żyznych. W latach o znacznej ilości opadów, uprawy na glebach lekkich, są za to mniej narażone na wylęganie i choroby grzybowe, niżeli na glebach żyznych i cięższych, a to ma przełożenie na nektarownie i wyniki produkcyjne pasieki.

Miód faceliowy charakteryzuje się jasną barwą i delikatnym, neutralnym smakiem z lekko kwaskowym posmakiem. Miody faceliowe mają barwę od jano-słomkowej, niemal bezbarwnej z delikatnym zielonkawym odcieniem do barwy jasno-bursztynowej z odcieniem złocistym lub rubinowo-złocistym. Barwa miodu odmianowego z facelii zależy w znacznej mierze od warunków uprawy (ph gleby i jej obfitość wodna) i unikalnych warunków aury. Miód odmianowy pochodzący z wielkoobszarowych monokultur na glebach średnich i ciężkich będzie jasny i prawie bezbarwny, a po krystalizacji biało-kremowy. Miód z dużych areałów upraw faceliowych zlokalizowanych na glebach lekkich, zwłaszcza w lata upalne będzie posiadał szlachetną domieszkę nektarów roślin ruderalnych i chwastów polnych bardziej wytrzymałych na niedobory wody i wysokie temperatury (na ogół chabra bławatka). Ta szlachetna domieszka chabrowego nektaru nadaje tej odmianie ładnej złocistej barwy i wzbogaca bukiet smakowy miodu w delikatną nutę migdałową.

Miód ten krystalizuje w ciągu 2-3 miesięcy (do końca września), w temp. Pokojowej proces ten skutkuje krupcem o strukturze średnio-krystalicznej, w niższych temperaturach wytwarza nieraz kryształki grubsze, ale nigdy konsystencja miodu skrystalizowanego nie powoduje pokaźniejszych problemów konsumentom.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody