Miód akacjowy jest jednym z najdelikatniejszych odmian miodu, dlatego nadzwyczajnie spełni oczekiwania dla dzieci. Jego smak jest wyjątkowo słodki dzięki temu wyśmienicie sprawdzi się do słodzenia a równocześnie nie zmieni posmaku potrawy czy napoju. Cechuje się jasnożółtą barwą i delikatnym zapachem. Cykl jego krystalizacji jest nad wyraz powolny co pozwala cieszyć się jego płynną konsystencją poprzez długi czas.
Nasz miód akacjowy pozyskiwany z naturalnych terenów dzięki swym leczniczym działaniom jest prawidłowym wyborem przez cały rok. Jego aromat i smak pozwolą Ci odpocząć po ciężkim dniu pracy.
Przechowywanie miodu
Jeśli zależy nam by miód akacjowy jak najdłużej utrzymywał swoje wartości powinien być przechowywany w miejscu suchym i chłodnym (0 - 18°C). Należy go bronić przed działaniem promieni słonecznych i dbać o to, by po otwarciu szczelnie go dokręcać, gdyż akacjowy miód łatwo chłonie wilgoć i obce zapachy.
Uwaga!!!Należy pamiętać, aby nie przegrzewać miodu powyżej 40 °C, gdyż traci wtedy swoje właściwości lecznicze. Dlatego przed dodaniem go do herbaty lub kawy należy chwile odczekać.
Jak powstaje miód?Miód nektarowy powstaje z nektaru kwiatowego, zbieranego przez pszczoły miodne. Nektar pochodzi z nektarników kwiatów, czyli specjalnych gruczołów, które są zlokalizowane w kwiatach, a także z nektarników pozakwiatowych. Następnie pszczoły zbierają i transportują go do ula, a gdy dojrzeje jest zabierany poprzez pszczelarza.
Lokalizacja rozmieszczenia pasiekKaszuby jest to rejon mocno zalesiony i obdarowany dużą ilością jezior, zasobny w błyskotliwe krajobrazy, a także czyste powietrze. Jest to raj dla pasjonatów dzikiej przyrody, którzy poszukują ciszy i spokoju. Kaszuby znajdują się w zachodniej części województwa pomorskiego.
Region ten jest jednym z najmocniej rozmaitych obszarów w Polsce, rozciąga się od wybrzeża Bałtyku przez Wzgórza Szymbarskie po Bory Tucholskie. Na jego terenie wyszukamy interesujące zabytki przyrody, a także bogatą florę i faunę, z których produkowane są zdrowe i ekologiczne produkty.