• Producent: Melidoron
  • Kategoria: Miody
  • Rodzaj: wrzosowy
  • Wielkość opakowania: 0.45 kg

Miód powstaje z nektaru kwiatu wrzosu (sousoura), który kwitnie od września do końca października na wysokości od 200 do 800 m n.p.m. Na stromych dziewiczych zboczach góry Parnon w południowo-wschodnim Peloponezie leżących na obszarze objętym ochroną programem Natura 2000. Z kwitnących wrzosów w blasku greckiego jesiennego słońca pszczoły zbierają nektar, który jest minimalistyczncem do produkcji miodu Melidoron o specyficznych właściwościach i sporej wartości odżywczej. Ma on standardowy, wyrazisty mało słodki (lekko gorzki) smak z wyczuwalną nutą karmelu. Jego intensywny aromat, przypominający zapach kwiatów wrzosu, akcentuje go na tle pozostałych miodów. Co ciekawe, barwa miodu wrzosowego początkowo przyjmuje kolor czerwono-miedziany, by po procesie krystalizacji w dość krótkim czasie (1-3 miesiące), przyjąć barwę oszałamiającego karmelowego koloru.

Miód wrzosowy jest miodem bardzo szanowanym na rynku ze względu na swoje specyficzne wartości odżywcze, to prawdziwa bomba odżywcza zawierające mnóstwo mikroelementów, która holistycznie stymuluje nasz organizm. Polecany najszczególniej wymagającym koneserom miodu poszukujących nietuzinkowych doznań smakowych.

Miody Melidoron są rozlewane na zimno i minimalnie filtrowane, co gwarantuje zachowanie korzystnych parametry nektaru i pyłku. Smak, a także barwa miodów danego gatunku mogą się nieznacznie różnić z sezonu na sezon, jest to naturalne zjawisko i ma miejsce w sytuacji wszelkich miodów, bowiem niezwykle rzadko powstają one w stu procentach z nektaru zebranych wyłącznie z jednej rośliny, w głównej mierze pojawiają się w nim śladowe domieszki nektaru innych gatunków roślin, które znajdują swoje odzwierciedlenie w barwie, zapachu i smaku potężnej partii miodu z pasieki. Miody Melidoron są miodami nieprzetworzonymi, niepodgrzewanymi dokładnie rozlewanymi do szklanych słoików wprost w rodzinnej pasiece Fasilis. Pasieka stosuje system HACCP (analizę zagrożeń i krytyczne punkty kontroli) na wszelkich etapach produkcji.

Miód grecki jest uważany za jeden z najkorzystniejszych na świecie będąc połączeniem tego co najkorzystniejsze w Grecji, czyli szczególnie zróżnicowanej greckiej flory, która jest uważana za najbogatszą w basenie Morza Śródziemnego, z dużą ilością promieni słonecznych. Całe to mnogość greckiej natury wraz z pasją i doświadczeniem rodziny Fasilis zostało zamknięte w słoikach miodów Melidoron, które są jednymi z najchętniej kupowanych miodów w naszym sklepie.

Przechowywać w chłodnym, suchym i ciemnym i miejscu (<18° C poprzez cały okres przechowywania).

informacje dodatkowe:

  • Kategoria: miód nektarowy
  • barwa: c iemnoczerwony
  • Smak: w yjątkowy i unikatowy, słodki i równocześnie lekko gorzki
  • Zapach: a romatyczny
  • Czas krystalizacji: 1-3 miesiące.
  • Czas zbiorów: październik - listopad
  • Region: Południowo-wschodni Peloponez

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Miody