Finck ayurveda Masło klarowane bio - 220g (4260042260084) Ocena produktu:

od 23,59 PLN

oszczędzasz do 6%

  • Producent: FINCK AYURVEDA
  • Kategoria: Masła orzechowe, kakaowe i inne
  • Wielkość opakowania: 220 g

Ghee Masło Klarowane BIO 220 g Finck Ayurveda

Ghee to zdrowe masło klarowane - powstałe wskutek usunięcia białka i innych substancji tak, że pozostaje czysty tłuszcz, który nie uwalnia już zgubnych substancji w wyniku podgrzania.

Jest ważnym elementem diety ajurwedyjskiej ze względu na bogaty wachlarz zastosowań - można dodać je do ciepłego mleka, roztopić i polać gotowane warzywa, usmażyć jajecznicę, placki wegetariańskie, naleśniki czy mięsne kotlety, a także używać do głębokiego smażenia.

Ghee nadaje przygotowanym potrawom standardowy pyszny, maślany smak a jego olbrzymią zaletą jest to, że w podgrzanym nawet do bardzo wysokiej temperatury nie powstają zgubne substancje wskutek spalania i ghee nie przypala się tak jak zwykłe masło.

Ghee stymuluje trawienie, pomaga ograniczyć nadmiar kwasów w żołądku, dostarcza witamin A, D, E i K a także posiada przeciwutleniacze i z łatwością przyswajane kwasy tłuszczowe i usprawnia lipidowy transport międzykomórkowy.

Ma cenną właściwość: w przeciwieństwie do innych tłuszczów nie unosi poziomu cholesterolu we krwi. Jego bursztynowa odcień, przyjemny, lekko orzechowy zapach i nad wyraz finezyjny smak sprawiły, że nie na darmo nazywane jest "płynnym złotem".

Steki, placki, ryby, kurczak czy indyk przygotowane na tym tłuszczu nabierają wyjątkowych walorów smakowych. Jeśli podsmażymy na nim pierogi lub kopytka, zadziwimy domowników nie tylko smakiemna dodatek chrupiącą, złotą skórką. Frytki, krokiety czy naleśniki usmażone na ghee są finezyjne i bardzo smaczne. Użyty do serników, ciast drożdżowych, kruchych i ucieranych sprawi, iż wypieki będą delikatniejsze i puszyste.

Masło klarowane dużo parametry leczniczych, których nie mają inne tłuszcze nasycone. Równoważy gospodarkę hormonalną. Zawiera kwas masłowy, który jest kwasem tłuszczowym o właściwościach przeciwwirusowych i przeciwnowotworowych. Jest {pomocn|przydatn)e w leczeniu i zapobieganiu chorobie Alzheimera. Przyspiesza gojenie się ran. Cienka warstwa ghee, zaaplikowana na noc dobroczynnie działa na cerę

Skład:
bezwodny tłuszcz mleczny*.
* składniki pochodzące z upraw ekologicznych, objęte certyfikatem kontroli 1J9Y1RZWVCMIO.

Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna - 3868 / 921 kJ / kcal
tłuszcz - 99.70 g

Certyfikaty: BIO


Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Masła orzechowe, kakaowe i inne