Dary natury Mąka z topinamburu bio 500g (5902741008268) Ocena produktu:

od 9,99 PLN

oszczędzasz do 12%

  • Producent: Dary Natury
  • Kategoria: Mąki

Mąka z Topinamburu BIO 500 g Dary Natury
sugerowana dla diabetyków

Topinambur pochodzi z Ameryki Północnej. Do Europy przybył na początku 17 wieku i stał się jednym z podstawowych źródeł zapotrzebowania na węglowodany. Później pozostał wyparty przez ziemniaki. Aktualnie topinambur przeżywa swój renesans i coraz częściej stanowi źródło pożywienia i leków.

Topinambur po wykopaniu nie da się długo przechowywać w postaci świeżej dlatego oferujemy go Państwu w postaci suszonej i zmielonej by można było przez cały rok wytwarzać z niego zdrowe i pyszne dania. Topinambur ze względu na dużą zawartość węglowodanu – inuliny, zalecany jest na ogół dla diabetyków i osób odchudzających się.

Mąka z topinamburu może służyć do wielu celów np. Placki z topinamburu (tak jak placki z ziemniaków),

  • kotlety z mąki z topinamburu,
  • dodatek do sosów,
  • dodatek do zup,
  • w innych formach według upodobań.

Skład:
obrane, suszone i mielone kłącze topinamburu 100%

Oto kilka przykładowych przepisów na zastosowanie topinamburu:

Kremowa zupa z topinamburu

składniki:

  • ¾ kg topinamburu,
  • ½ selera,
  • 1 pietruszka,
  • oliwa z oliwek,
  • pestki dyni,
  • sok z połowy cytryny,
  • słodka śmietana (opcjonalnie),
  • kurkuma, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, sól morska, pieprz, liść laurowy.

Do litra zimnej wody wciskamy sok z cytryny. Nożykiem usuwamy z bulwy wystające nieduże cześć korzeni (upraszcza to późniejsze obieranie). Obieramy topinambur i zanurzamy w zakwaszonej wodzie na kilka minut. Obieramy seler i pietruszkę, kroimy na talarki. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek wody – kiedy się zagotuje dodać 2 łyżki oliwy. Wrzucamy ½ łyżeczki kurkumy, mieszamy i podgrzewamy do 1 min. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (dusić na niewielkim ogniu). W międzyczasie kroimy topinambur. Dusimy wszystko kilka minut, następnie zalewamy dwoma litrami wrzątku i przyprawiamy. Gotować na niewiele znaczącym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Zupę zmiksujemy, wcześniej wyjmując liść laurowy. Podawać z prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietany.

Zimowy mus z jabłek i topinamburu

elementy:

  • ½ kg topinambura,
  • 2 duże słodkie jabłka,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • garść rodzynek.

Obrany i zakwaszony topinambur suszymy na ściereczce. Bulwy i jabłka kroimy na niewielkie kawałki. Na dno garnka wlewamy ok. 2 cm wody, wrzucamy topinambur i prużymy pod przykryciem ok. 15 min, aż w całości zmięknie, następnie na wierzch dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Dusić jeszcze ok. 5 min. Całość miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mus można poprzekładać do nieznacznych słoiczków i pasteryzować. Genialnie nadaje się jako dodatek do owsianki, kaszy jaglanej, gofrów czy jako nadzienie do babeczek.


Placki z topinamburu


komponenty:

  • 2,5 szklanki startych na grubych oczkach topinamburów
  • 2 obfite łyżki mąki,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 1-2 jajka, sól i pieprz
  • olej roślinn

Wszystkie składniki, oprócz oleju wkładamy do znacznej miski i skrupulatnie mieszamy żeby konsystencja była podobna jak dla placków ziemniaczanych. Następnie rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią olej. Kładziemy ciasto i smażymy placki, podobnie jak placki ziemniaczane. Po zdjęciu z patelni położyć je na talerz z ręcznikiem papierowym dzięki czemu odcieknie nadmiar oleju.
Placki z topinamburu najlepiej smakują gdy nieco podstygną, można również na nie zetrzeć trochę żółtego sera.


Porada kulinarna:

Ze względu na dużą zawartość żelaza bulwy topinamburu momentalnie ciemnieją. Żeby temu zapobiec, zaraz po obraniu należy zanurzyć bulwę na 5 minut w zimnej wodzie zakwaszonej cytryną ( na litr wody sok z połówki cytryny).

certyfikat: BIO

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Mąki