Mąka razowa żytnia Typ 2000 1 kg (5905198000557) Ocena produktu:

od 6,69 PLN

oszczędzasz do 8%

  • Producent: BIO Babalscy
  • Kategoria: Mąki
  • Rodzaj: żytnia
  • Wielkość opakowania: 1 kg
Żyto to jedno z najpopularniejszych zbóż na świecie. Mąka żytnia Bio Planet jest mąką pełnoziarnistą (razową), tzn. Pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna. Dzięki czemu jest produktem zrównoważonym odżywczo. Żyto jest bardzo twardym zbożem, dlatego genialnie nadaje się do przygotowywania wypieków na zakwasie. Przepis na chleb na pszenno-żytni: komponenty: na zaczyn chlebowy - 0,5 szklanki wody, 0,5 szklanki pełnoziarnistej mąki żytniej; na ciasto: 3 szklanki mąki żytniej, 4 szklanki mąki pszennej, 2,5 szklanki wody, 1 łyżeczka soli morskiej, 0,5 szklanki zaczynu chlebowego. Sposób przygotowania: Zaczyn: w wysterylizowanym wrzątkiem słoiku mieszamy razem mąkę i wodę. Przykrywamy bawełnianą ściereczką. By fermentacja zachodziła równomiernie, codziennie mieszamy wysterylizowaną łyżeczką. Zaczyn powinien być gotowy po 3 dniach. Ciasto: Połowę mąki mieszamy z wodą, solą i zakwasem chlebowym. Pozostałą mąkę dodajemy stopniowo do momentu aż ciasto zgęstnieje na tyle, aby nie można go było dłużej mieszać. Ugniatamy delikatnie, aż stanie się sprężyste i jednolite. Wkładamy do miski (niemetalowej), przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. Ponownie zagniatamy subtelnie ciasto, formujemy bochenek chleba. Wkładamy do naoiliwionej i obsypanej mąką formy. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia prze min 4 godziny. Wrośnięty bochenek wkładamy do zimnego piekarnika (na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą). Pieczemy w temperaturze 210 poziomów poprzez 15 min. Obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej przez 45 minut.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Mąki