• Producent: INCOLA
  • Kategoria: Mąki
  • Rodzaj: ryżowa
  • Wielkość opakowania: 0.4 kg

Mąka ryżowa, o delikatnym smaku i konsystencji, jest nieocenionym elementem diety bezglutenowej. Powstaje w wyniku skrupulatnego przemiału oczyszczonych ziaren ryżu. Jest bazą wielu potraw takich jak naleśniki, gofry, placuszki oraz kluski. Ma cechy wiążące, dlatego z powodzeniem jest wykorzystywana w wypiekach. Możemy również z niej wykonać dango – konwencjonalną japońską przekąskę (kuleczki formowane z mąki ryżowej nabijane na długą wykałaczkę).


cechy mąki ryżowej:

zapewnia nam bogactwo wartości odżywczych. Jedząc ją dostarczamy naszemu organizmowi magnez, który odpowiada za koncentrację i pomaga walczyć ze stresem. Posiada witaminę PP (niacynę), która poprawnie działa na naszą cerę, a także witaminy z grupy B. Mąka ryżowa jest perfekcyjnym zamiennikiem pszennej. Ze względu na właściwości odżywcze powinna znaleźć się w diecie każdego z nas. Namawiamy do spróbowania nowych smaków wraz z całkowitą wartości odżywczych mąką ryżową.


Przepis z mąki ryżowej

Dango na około 16 – 20 sztuk

  • 1 i? szklanki mąki ryżowej, najlepiej z ryżu kleistego (mochiko)
  • 2 łyżek cukru
  • ok 200 ml wody
  • Drewniane patyczki
  • garnek do gotowania

Przygotowanie:

  1. mąkę wsyp do miski mieszaj i ugniataj dodając stopniowo wodę do osiągnięcia konsystencji plasteliny. Następnie ulep znikome kuleczki nie większe niż orzech włoski
  2. zagotuj wodę w garnku, wrzuć kuleczki i delikatnie zamieszaj, pamiętaj o gotowaniu na małym ogniu. Gotuj do czasu wypłynięcia na wierzch (ok 10 minut) i gotuj jeszcze przez ok 3 minuty. Przed wyjęciem wszelkich wyjmij jedną i zobacz smak i konsystencje we wnętrzu.
  3. Wyjmij z garnka i przełóż pojedynczo do miski z zimną wodą
  4. Nadziej na patyczki po kilka sztuk
  5. Dla smaku możesz obtoczyć w ulubionych składnikach np czekolada i płatki migdałów. Jedz na słodko lub na słono przygotuj do nich sos mitarashi:

Naleśniki

  • 2 szklanki mąki ryżowej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. składniki zespoić w misce. Precyzyjnie wymieszać.
  2. Przygotowane ciasto smażyć na oleju na złoty kolor.
  3. Naleśniki ryżowe rewelacyjnie komponują się z dowolnym sosem owocowym, konfiturami, bita śmietaną i nadzieniem serowym.

Wartości odżywcze mąki ryżowej


elementy: mąka ryżowa

Waga netto: 400 g

Sposób przechowywania: Zgodnie z zaleceniami producenta. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

dokument: towar bezglutenowy

Data przydatności do spożycia: Jeżeli chcesz uzyskać informację napisz do nas biuro@atlas-zdrowia.pl albo skorzystaj z opcji "zapytaj o artykuł"


Uprzejmie proszę o przestrzeganie i poszanowanie Regulaminu w części dotyczącej
§ 12 Prawa autorskie
Dziękujemy

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Mąki