• Producent: Skeppshult
  • Kategoria: Formy do pieczenia

Produkty marki Skeppshult produkowane są jedynie z naturalnych i przyjaznych dla środowiska składników. Żeliwo ze względu na swoje cechy wytrzymuje wyjątkowo wysokie temperatury. Żeby zapobiec deformacji dna naczynia podczas traktowania jej wysoką temperaturą, dno jest delikatnie wklęsłe.

Forma do pieczenia ciast, zapiekanek, lasagne

Specjalnie wyprofilowany kształt z wysokimi krawędziami rewelacyjnie nadaje się do przygotowania lasagne.

pakiet 2-óch form do pieczenia

rozmiary: 14,5 cm x 10 cm

Wysokość: ok. 3,5 cm

-powierzchnia użytkowa 12,5 cm x 7,5 cm

Materiał: żeliwo

Waga: 1,4 kg

Nie można myć w zmywarce

Można używać w piekarniku

Naczynia firmy Skeppshult impregnowane są olejem rzepakowym już podczas produkcji i w tej formie dostarczane do odbiorcy. Oznacza to, iż są one gotowe do zastosowania. Należy je wyłącznie opłukać bieżącą ciepłą wodą w celu usunięcia ewentualnego kurzu i pozostałych nieczystości mogących pojawić się podczas np. Transportu lub magazynowania.

Naczynia Skeppshult wykonane są wyłącznie z naturalnych składników, czego wynikiem są dwie podstawowe atuty wynikające z tego faktu:

-po pierwsze, powierzchnia jest jedynie impregnowana, a nie powlekana lub emaliowana. Naczynie jest zatem naturalnie wzbogacone żelazem, którego stale brakuje w naszej codziennej diecie. W trakcie użytkowania naczyń żeliwnych, część tego pierwiastka przenika do potraw wzbogacając ich skład;
-po drugie, impregnowany olej zapobiega przywieraniu potraw. Użycie naczynia wymaga jednak wprawy i wyczucia: powierzchnia staje się coraz bardziej oporna na przywieranie w miarę upływu czasu. Im częściej stosowana w wysokich temperaturach, tym bardziej impregnowany olej ochrania jej powierzchnię. Należy jednak pamiętać o regularnym impregnowaniu patelni.

Kiedy po raz pierwszy mamy do czynienia z produktem producenta Skeppshult, od razu zwracamy uwagę na jego wagę. Bez dwóch zdań ogranicza ona możliwości manualne, lecz ma też swoje atuty. Każde naczynie producenta Skeppshult ma powierzchnię o grubości 5 mm. Zagwarantuje to równoległy rozkład ciepła w trakcie nagrzewania, a także uniemożliwia ochładzaniu się patelni w trakcie dodawania żywności. Innym aspektem jest niepodatność żeliwnych towarów na wysokie temperatury: dno jest wklęsłe zapobiega to odkształceniu tak charakterystycznemu dla naczyń o cienkim dnie np. Teflonowych. Wszystkie naczynia firmy Skeppshult nadają się do każdego rodzaju kuchenek, w tym indukcyjnych.

Wierzymy w nasze produkty, jesteśmy przekonani co do ich wysokiej jakości i z tego powodu na żeliwo udzielamy 25 letniej gwarancji.

PIELĘGNACJA

Do codziennej pielęgnacji wystarczy szczotka i ciepła woda bez detergentów. Najlepiej jest czyścić naczynie, gdy jest jeszcze ciepłe. Po umyciu skrupulatnie je osusz – umieszczenie jej na gorącym palniku jest prawidłową metodą osuszania.

Jeśli naczynie nie będzie w pełni suche, mogą pojawić się na niej ślady rdzy. Jeśli zauważysz na powierzchni naczynia brązowylub jakikolwiek inny odcień odbiegający od charakterystycznej barwy żeliwa, może to oznaczać,pozostało umyte w niewystarczająco staranny sposób. W takiej sytuacji nasyp gruboziarnistej soli tak, aby pokryła całą powierzchnię dna i zalej niewielką ilością wody. Następnie rozgrzewaj naczynie w wysokiej temperaturze poprzez około 1-2 minuty, aż cała woda wyparuje. Usuń sól, która pozostała po odparowaniu wody, a następnie wytrzyj do sucha papierowym ręcznikiem. Artykuł będzie miał teraz szarą barwę, a ten odcień sugeruje, że należy zaimpregnować je olejem.

Aby to zrobić nalej niewielką liczba oleju rzepakowego do suchego naczynia, a następnie rozgrzej je do wysokiej temperatury. Pamiętaj, aby naczyń z drewnianą rączką nie ogrzewać w piekarniku/piecu! Po około 10-15 minutach usuń nadmiar oleju. Naczynie powinno odcień czarny co oznacza, że jest ponownie gotowe do zastosowania.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Formy do pieczenia