slow coffee style set 4 filiżanki - dripper i stand marki Kinto

chwilowy brak towaru

  • Producent: Kinto
  • Kategoria: Filiżanki
Kinto Slow Coffee Style Speciality Set na 2-4 filiżanki

kolekcja Kinto Slow Coffee Style Speciality jest inspirowana pasją rzemieślników. Projektanci starali się odzwierciedlić w tej serii ducha japońskiego rzemiosła i podejścia do wytwarzania przedmiotów ręcznie, z optymalnie dobranych materiałów. Te specyficzne produkty gwarantujące komfort i przyjemność użytkowania są konsekwencją poszukiwań i wykorzystania najkorzystniejszych materiałów. To nad wyraz dokładnie przemyślany projekt i znakomicie dopracowane akcesoria.

Używając produktów firmy Kinto trudno nie zauważyć, jak należycie zostały zaprojektowane i wyprodukowane. Charakterystyczne dla Japonii połączenie błyskotliwego kształtu, użycie wysokiej jakości tworzyw i znakomite wykonanie dają nam, użytkownikom, niekłamaną przyjemność korzystania z tych produktów. Miło jest na nie patrzeć, i tak samo miło ich używać. Dodają piękna i znaczenia pojedynczym czynnościom, które związane są z ideą "slow coffee", i w ogóle "slow life".

W skład zestawu wchodzą
  • stand
  • dripper szklany (umieszczamy w nim stalowy filtr)
  • filtr ze stali nierdzewnej
  • podstawka pod filtr
  • serwer 600 ml

Stand na dripper wygląda szlachetnie, jakkolwiek dziwnie to brzmi w odniesieniu do akcesoriów do kawy. Jednak słowo to oddaje piękno i dostojność równocześnie - stand jest połączeniem drewna głęboko barwionego na orzech oraz mosiądzu, który spektakularnieje wraz z upływem czasu. Drewniana podstawa jest wytrzymała na plamy z kawy dzięki specjalnej powłoce. Wysokość jest regulowana, dzięki czemu można wykorzystać dowolnego serwera pod dripperem. Mogą występować drobne różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami ponieważ stan wykonywany jest ręcznie, a drzewo, z którego jest wytworzone naturalnie różni się w poszczególnych partiach.

Filtr ze stali nierdzewnej wydobywa mnogość smaku i aromatu z zaparzanej kawy. Dzięki specjalnym żłobieniom w jego wnętrzu i trafnemu kątowi stożka, ekstrakcja uwalnia dużo zaskakujących aromatów i nut smakowych, pozostawiając wrażenia jedyne w swym rodzaju.
polecana jest średnia grubość mielenia, jak do większości metod przelewowych. Zmielona kawa może być wsypana bezpośrednio do filtra, który może być wykorzystywany wielokrotnie, po każdorazowym umyciu. Wyjątkowo niewielkie cząstki kawy mogą przedostać się przez filtr, co jest specyficzne dla filtrów ze stali. Dlatego warto używać prawidłowej jakości młynka, gwarantującego równomierne zmielenie kawy.

Serwer z naniesionymi dwoma punktami ukazuje liczba kawy dla 2 albo czterech filiżanek.

Dripper szklany, serwer i pojemnik na filtr mogą być używane w kuchence mikrofalowej i myte w zmywarce.
Maksymalna dopuszczalna temperatura: 120°C

Stalowy filtr można myć w zmywarce, bez użytkowania siły oraz nie kładąc niczego na filtrze aby się nie odkształcił. Aby zapobiec powstawaniu osadów, najlepiej jest go umyć zaraz po użyciu i osuszyć i nie przechowywać z innymi metalowymi przedmiotami aby się nie stykały.

Podstawy nie należy myć w zmywarce ani nie zanurzać w wodzie. Należy unikać bezpośredniego sąsiedztwa ognia i innych źródeł szczególnie wysokiej temperatury. Do utrzymania w czystości najlepiej wytrzeć suchą albo delikatnie zwilżoną ścierką. Mosiądz z czasem będzie zmieniał kolor pod wpływym utleniania. Do jego czyszczenia można wykorzystać preparatów do tego dedykowanych, postępując zgodnie z instrukcją do nich dołączoną.

wymiary
  • [stand] szerokość 165 x głębokość 130 x wysokość 250 mm
  • [filtr] φ120 x wysokość 90 mm
  • [dripper] φ120 x wysokość 95 mm
  • [serwer] φ80 x wysokość 110 x szerokość 135 mm / 600 ml
  • [uchwyt] φ80 x wysokość 60 mm
Jak przygotować kawę w Kinto Slow Coffee Style

To dość prosty, ale dający idealne i powtarzalne rezultaty sposób.

Potrzebować będziesz:

Pomocne są też: termometr, serwer.

  1. przygotuj kawę - rekomendujemy 14 gr kawy na 200 ml naparu (lub optymalnie więcej dla większej ilości naparu, lecz jako punkt startowy oferujemy 7 gr kawy na każde 100 ml napoju)
  2. podgrzej wodę do 90 - 95 stopni
  3. ogrzej filtr niewielką ilością gorącej wody, równocześnie ogrzejesz naczynko, do którego zaparzasz kawę
  4. po kilku chwilach wylej wodę z naczynka
  5. ustaw serwer / kubek z dripperem na wadze i wsyp do filtra zmieloną kawę
  6. włącz timer i zalej kawę niewielką ilością wody - ok 50 - 70 ml; ten etap to preinfuzja - kawa po pierwszym kontakcie z wodą "puchnie" zwiększając rozmiar, poprzez co woda w kolejnym etapie łatwiej spenetruje drobinki zmielonej kawy i wydobędzie z niej więcej smaku i aromatu
  7. po ok 30 sekundach zacznij właściwe parzenie, powoli wlewając wodę, zaczynając na środku i przechodząc okrężnym ruchem ku ściankom; staraj się jednak nie wlewać wody po ściankach lecz tuż obok nich kontynuując okrężny ruch
  8. po zalaniu kawy odpowiednią ilością wody odczekaj do ok trzeciej minuty od momentu włączenia timera - Twoja kawa jest gotowa

Jeśli cała woda nie przedostała się poprzez kawę, jest zmielona zbyt drobno. Jeśli przepłynęła przez kawę znacznie poniżej 3 minut, jest zmielona za grubo.

Nie ma idealnej, uniwersalnej receptury. Ta, wyszczególniona przez nas, jest tylko punktem wyjścia. Każde ziarno reaguje trochę inaczej, a nieznaczne zmiany potrafią całkowicie zmienić smak kawy.

nakłaniamy gorąco do eksperymentów, prób... Daje to dużo przyjemności. Poznajemy przy tym coraz więcej smaków kawy, a i każda próba delikatnej nawet zmiany uczy nas czegoś nowego. Udanej zabawy!

Produkty najpopularniejsze w kategorii Filiżanki