• Producent: Santini
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
SANTINI Ksylitol Cukier transparentny Torebka 1 kg elementy: Ksylitol 100% (substancja słodząca) Kraj pochodzenia: Finlandia Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego wykorzystywaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku. Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza iż jest przetwarzany w organizmie z niewielkim udziałem insuliny a wartość energetyczna to wyłącznie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g) proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technologia ta jest niezwykle progresywna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży. Ksylitol nie mieści glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji. Uwagi: Spożycie w nadmiernych ilościach może mieć efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia. Nie podawać zwierzętom. Cechy ksylitolu Jest idealną alternatywądla osób odchudzających się- dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii aniżeli cukier. Też łaknienie cukru.U stosujących dietę ksylitol umożliwia łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów. Zalecany jestdla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż upraszcza mineralizację (rozszerza przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podciąga odporność organizmu. Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niewiele znaczącym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest bezpieczny dla diabetyków. Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny. Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma szczególniekorzystny wpływ na zęby. Potrafi eliminować drobne ubytki próchnicze, a także zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Użytkowanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów jednocześnie dla grupy o wysokim ryzyku (obszerny stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby). Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitolzastępuje odświeżacze oddechu. Grzybice, bakterie?wykorzystywanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego orazzmniejsza występowanie alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest produktywnym środkiem przeciwko zgubnym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. Ksylitol to ponadto niebanalna alternatywadla sportowcówjest bowiem użytkowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. Podczas gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w poprawianiu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, przez silny efekt kataboliczny, jak także przez spalanie tłuszczów i pomaga stabilizować poziomy insuliny i cukru we krwi. ________________________________________________________________________________ Ksylitol jest propozycją dla: cukrzyków chorych na grzybicę dbających o zęby i dziąsła „puszystych" chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne sportowców dbających o linię osób posiadających problem z nieświeżym oddechem adekwatny dla wegan ________________________________________________________________________________ wykorzystanie i sposób wykorzystania ksylitolu: Ksylitol stosujemy dokładnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego. Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest obszerny - gotowanie, pieczenie, mrożenie. Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, iż ksylitol nie jest pożywką dla drożdży i jest jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki