Melasa to znacznie więcej niżeli cukier.
Melasa to naturalny syrop słodzący, podnoszący Twoją energię. Uwydatnia się bogactwem minerałów, a przy tym ma mniej kalorii niżeli miód. Dzięki wysokiej zawartości wapnia oraz potasu wspomaga pracę mięśni, układu nerwowego i wzmacnia kości, a także zęby. Rekomendowana przy niedoborach żelaza, uzupełnia jego braki i uniemożliwia anemii. Mieści dodatkowo magnez i witaminę B6. Melasa daje prędki zastrzyk energii, uzupełnia braki minerałów, a jej delikatnie alkaliczny odczyn zmniejsza zakwaszenie organizmu. Doskonale spełni oczekiwania jako dodatek do jogurtów, składnik słodkich sosów, a także wypieków w których utrzymuje odpowiednią wilgoć.
Zawartość netto: 680 g
Wartość odżywcza w 100 g:
Wartość energetyczna: 1020 kJ/ 240 kcal
Białko: 1 g
Węglowodany: 59 g
Już dwie łyżeczki melasy pokrywają dzienne zapotrzebowanie na:
magnez w 18%
miedź w 14%
żelazo w 13%
wapń w 12 %
potas w 10 %