Ksylitol fiński Danisco cukier brzozowy 1 kg Intenson (5902150280408) Ocena produktu:

od 33,99 PLN

oszczędzasz do 18%

  • Producent: Intenson Europe Różana 7, 05-420 Józefów, Polska Sp. Z O.O Dystrybutor
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

OPIS Ksylitol fiński Danisco cukier brzozowy 1 kg Intenson -posiada 40% mniejszą kaloryczność aniżeli cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to tylko 8 -zmniejsza pH w jamie ustnej -ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy.

Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a choćby w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw.

Wtedy w głównej mierze jest on tworzony z kukurydzy. W zależności od produktu z jakiego jest pozyskiwany mamy rozmaite metody pozyskiwania. Brzozowy produkowany jest przez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże.

Natomiast ten z kukurydzy tworzony jest poprzez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru,zawiera 40% mniej kalorii. Ponadto ma szczególnie niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie sprawia skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.

1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi wyłącznie 8, dla porównania tradycyjna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego korzystnie sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swojej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty albo słodkich przekąsek i ciast.W żywności ksylitol znajduje się typowo w gumach do żucia i cukierkach.

Coraz częściej jest używany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Wspaniale pasuje do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on niepodatny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.występowanie ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa.

w trakcie spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co z tego wynika nie wytwarzają się kwasy, które posiadają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ na dodatek na obniżenie pH jamy ustnej, a także powiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów.

Ksylitol wpływa dodatkowo na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, żeby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt obfitym spożywaniu może wywoływać przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia.

CIEKAWOSTKINasz organizm jest w stanie produkować ksylitol sam, zachodzi to podczas przemian metabolicznych podczas trawienia.Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak tradycyjnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.W żywności w składzie występuje pod symbolem E967.

elementy100% Ksylitol brzozowy. SPOSÓB zastosowaniastosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (początkując od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie.

Nie podawać zwierzętom! Wartość odżywcza** w 100g w porcji(1 łyżeczka 5g) Wartość energetyczna 1 004kJ/240kcal 50kJ/12kcal Tłuszcz 0g 0g Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alk. Wielowodorotlenowe 99,5g 0g 0g 99,5g 4,97g 0g 0g 4,97g Białko 0g 0g Sól 0g 0g PRZECHOWYWANIEPrzechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki