• Producent: STANLAB ul. Karola Olszewskiego 13, 20-481 Lublin, Polska, Dystrybutor
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Wielkość opakowania: 500 g
OPIS Ksylitol Danisco fiński brzozowy 500g STANLAB -posiada 40% mniejszą kaloryczność aniżeli cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to jedynie 8 -obniża pH w jamie ustnej -usprawnia wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol to najczęściej cukier brzozowy, ale może być on też pozyskiwany z innych towarów roślinnych. Jest on alkoholem polihydroksylowym, czyli cukrowym, pochodną ksylozy. Jego struktura wpływa na pobudzanie receptorów odpowiadającym za słodki smak na języku. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a choćby w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw. Wtedy typowo jest on stworzony z kukurydzy. W zależności od produktu z jakiego jest pozyskiwany mamy różne metody pozyskiwania. Brzozowy wykonany jest przez fermentację przeprowadzoną poprzez bakterie i drożdże. Natomiast ten z kukurydzy stworzony jest przez hydrolizę biomasy. Ksylitol, który wyglądem przypomina cukier, a także choćby podobną słodkość różni się od niego wyjątkowo zawartością kalorii. Jego kaloryczność jest widocznie mniejsza, choćby do 40%. 1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi wyłącznie 8, dla porównania tradycyjna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dzięki temu ksylitol nie wznosi nam tak wyraźnie poziomu cukru we krwi jak konwencjonalny cukier. Dlatego korzystnie sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty albo słodkich przekąsek i ciast. W żywności ksylitol znajduje się najczęściej w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest stosowany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Rewelacyjnie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on oporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol. Występowanie ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa. Podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co za tym idzie nie budujeją się kwasy, które posiadają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ w dodatku na obniżenie pH jamy ustnej i rozszerzoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów. Ksylitol wpływa również na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, żeby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swojej diecie. Ma on jednak jedną wadę, przy zbyt wielkim spożywaniu może wywoływać przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia. CIEKAWOSTKI Nasz organizm jest w stanie budować ksylitol sam, zachodzi to podczas przemian metabolicznych w trakcie trawienia. Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą liczba jak klasycznego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona. W żywności w składzie występuje pod symbolem E967. Elementy Ksylitol fiński 100%. Wartość odżywcza: g w 100g produktu *% RWS Wartość energetyczna 1000 kJ/240 kcal 12% Tłuszcz 0 g 0 % w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0% Węglowodany – w tym cukry - w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 99,8 g 0,2 g 98,5 g 38% 0% 38% Białko 0 g 0% Błonnik 0 g - Sól (sód x 2,5) 0 g 0% *RWS - Referencyjna wartość spożycia. SPOSÓB wykorzystaniaJako słodzik stołowy, 1 łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego. INFORMACJA ALERGENNA towar może zawierać: gorczycę, seler, zboża zawierające gluten, sezam, orzechy ziemne, inne orzechy, dwutlenek siarki. PRZECHOWYWANIE Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki