• Producent: AKA
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym wynikiem.

Jest tzw. Alkoholem cukrowym, uzyskiwanym przede wszystkim z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z drobnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest niezwykle bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. W dodatku zawiera prawie dwa razy mniej kalorii niżeli cukier. Zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podwyższa niepodatność organizmu. Przywraca właściwe pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Użytkowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii, a tym samym ogranicza ryzyko powstania zapalenia ucha środkowego i alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest skutecznym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. również łaknienie cukru.

Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest obszerny (pieczenie, gotowanie, mrożenie).

KSYLITOL generuje w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi" bakterie i komórki rakowe), a więc wyznaczony jest przy:

- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

- zapaleniu ucha środkowego,

- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,

- infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),

- nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,

- usuwa niemiły zapach z ust,

na dodatek:

- użytkowany jako środek zmniejszający ryzyko powstania bakteryjnego zakażenia płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Przy kandydozie).

KSYLITOL jednakowo słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zniża łaknienie na słodycze.

Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wskazane jest dochodzić do tej ilości stopniowo (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki potrzebny jest na powiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego także nie należy podawać ksylitolu znikomym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, iż docelowo wyznaczone jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.

pojemność: 50 saszetek po 5g każda = 250g

Producent: DANISCO FINLANDIA

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki