• Producent: AKA
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

Drobno zmielony puder ksylitolowy w formie naśladującej tzw.,,cukier puder". Genialny do ciast, deserów i słodkich przekąsek.

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym konsekwencją.

Jest tzw. Alkoholem cukrowym, uzyskiwanym głównie z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niewiele znaczącym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest bardzo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. W dodatku gromadzi prawie dwa razy mniej kalorii niżeli cukier. Powiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podwyższa wytrzymałość organizmu. Przywraca właściwe pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Użytkowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii, a tym samym ogranicza ryzyko powstania zapalenia ucha środkowego i alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest efektywnym środkiem przeciwko zgubnym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. także łaknienie cukru.

Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest szeroki (pieczenie, gotowanie, mrożenie).

KSYLITOL formuje w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który „karmi" bakterie i komórki rakowe), a więc wyszczególniony jest przy:

- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,

- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),

- zapaleniu ucha środkowego,

- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,

- infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),

- nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,

- likwiduje niemiły zapach z ust,

na dodatek:

- używany jako środek zniżający ryzyko powstania bakteryjnego zakażenia płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,

- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Przy kandydozie).

KSYLITOL jednakowo słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zmniejsza łaknienie na słodycze.

Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wyróznione jest dochodzić do tej ilości stopniowo (najlepiej zaczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Zbyt duże spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w niedługim czasie, jaki potrzebny jest na powiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego także nie należy podawać ksylitolu niedużym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, iż docelowo wyróznione jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.

pojemność: 250g pudru

Producent: DANISCO FINLANDIA

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki