• Producent: AKA
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Postać: sypany

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, ale działającym na organizm z zupełnie odwrotnym efektem.

Jest tzw. Alkoholem cukrowym, uzyskiwanym w głównej mierze z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.


Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niepokaźnym udziałem insuliny, wskutek czego ma ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki czemu jest niezwykle bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Na dodatek zawiera prawie dwa razy mniej kalorii niżeli cukier. Powiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podwyższa niepodatność organizmu. Przywraca właściwe pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii, a tym samym obniża ryzyko powstania zapalenia ucha środkowego oraz alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest wydajnym środkiem przeciwko krzywdzącym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. również łaknienie cukru.


Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest pokaźny (pieczenie, gotowanie, mrożenie).


KSYLITOL buduje w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który "karmi" bakterie i komórki rakowe), a więc wyrózniony jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
- zapaleniu ucha środkowego,
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
- infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),
- nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,
- likwiduje niemiły aromat z ust,
na dodatek:
- użytkowany jako środek ograniczający ryzyko powstania bakteryjnego zakażenia płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Przy kandydozie).


KSYLITOL równie słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zmniejsza łaknienie na słodycze.


Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wyróznione jest dochodzić do tej ilości stopniowo (najlepiej rozpoczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Zbyt obfite spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w niedługim czasie, jaki konieczny jest na powiększenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego także nie należy podawać ksylitolu niepokaźnym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, że docelowo wskazane jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.


poj. 500 g

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki