• Producent: AKA
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Postać: sypany

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, lecz działającym na organizm z zupełnie odwrotnym konsekwencją.

Jest tzw. Alkoholem cukrowym, uzyskiwanym z zasady z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.


Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z nieznacznym udziałem insuliny, wskutek czego ma ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest wyjątkowo bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. W dodatku mieści prawie dwa razy mniej kalorii niżeli cukier. Zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu wznosi odporność organizmu. Przywraca właściwe pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Wykorzystywanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii, a tym samym ogranicza ryzyko powstania zapalenia ucha środkowego, a także alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest efektywnym środkiem przeciwko destrukcyjnym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. też łaknienie cukru.


Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest duży (pieczenie, gotowanie, mrożenie).


KSYLITOL kreuje w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który "karmi" bakterie i komórki rakowe), a więc wyrózniony jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
- zapaleniu ucha środkowego,
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
- infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),
- nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,
- likwiduje niemiły zapach z ust,
w dodatku:
- używany jako środek zmniejszający ryzyko powstania bakteryjnego zakażenia płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Przy kandydozie).


KSYLITOL tak samo słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), zniża łaknienie na słodycze.


Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wskazane jest dochodzić do tej ilości stopniowo (najlepiej początkujeć od ½ łyżeczki do herbaty). Zbyt szerokie spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w krótkim czasie, jaki konieczny jest na rozszerzenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego też nie należy podawać ksylitolu niedużym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, że docelowo wyznaczone jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.


poj. 250 g

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki