• Producent: AKA
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

Ksylitol jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru, lecz działającym na organizm z zupełnie odwrotnym efektem.

Jest tzw. Alkoholem cukrowym, uzyskiwanym zwykle z drzewa brzozy. W jego cząsteczce jest 5 atomów węgla. W przeciwieństwie do cukrów sześcio- i dwunastowęglowych takich jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym.


Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z niewielkim udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad czternastokrotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy i dziewięciokrotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest szczególnie bezpieczny dla diabetyków. Utrzymując niski poziom insuliny, przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia. Ponadto gromadzi prawie dwa razy mniej kalorii aniżeli cukier. Zwiększa przyswajanie wapnia, przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podciąga wytrzymałość organizmu. Przywraca właściwe pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - nawet już po umyciu zębów). Użytkowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii, a tym samym ogranicza ryzyko powstania zapalenia ucha środkowego oraz alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest efektywnym środkiem przeciwko zgubnym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym. także łaknienie cukru.


Zakres temperatur w jakich można stosować KSYLITOL jest znaczny (pieczenie, gotowanie, mrożenie).


KSYLITOL tworzy w organizmie odczyn zasadowy (a nie kwasowy, jak cukier, który "karmi" bakterie i komórki rakowe), a więc wyrózniony jest przy:
- próchnicy zębów i chorobach dziąseł,
- suchości w ustach (stymuluje wydzielanie śliny),
- zapaleniu ucha środkowego,
- przeciwdziała tworzeniu się bakterii gnilnych,
- infekcjach górnych dróg oddechowych (nieżyt nosa, infekcje gardła i zatok),
- nadkwasocie żołądka, alergii, astmie,
- eliminuje niemiły zapach z ust,
na dodatek:
- używany jako środek obniżający ryzyko powstania bakteryjnego zakażenia płuc i oskrzeli u chorych na mukowiscydozę,
- ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków (np. Przy kandydozie).


KSYLITOL tak samo słodki jak cukier dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii (a więc dla puszystych), obniża łaknienie na słodycze.


Zaleca się spożywanie do 15 g ksylitolu dziennie (ok. 3 łyżeczek). Wskazane jest dochodzić do tej ilości stopniowo (najlepiej rozpoczynać od ½ łyżeczki do herbaty). Zbyt spore spożycie bez przygotowania może skutkować lekkim rozwolnieniem, które mija w niedługim czasie, jaki konieczny jest na rozszerzenie wydzielania enzymów trawiących takie dawki słodzika. Dlatego również nie należy podawać ksylitolu niewiele znaczącym dzieciom ze względu na niedojrzałość enzymatyczną ich systemów trawiennych. Fińscy naukowcy utrzymują, iż docelowo wyodrębnione jest spożywanie do 40 g ksylitolu dziennie.


poj. 1 kg

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki