• Producent: Intenson
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

OPIS Ksylitol 500g Danisco cukier brzozowy Intenson -ma 40% mniejszą kaloryczność niżeli cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to tylko 8 -ogranicza pH w jamie ustnej -ułatwia wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol słodzik stołowy 1000g IntensonKsylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy.

Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw.

Wtedy głównie jest on wytwarzany z kukurydzy. W zależności od towaru z jakiego jest pozyskiwany mamy najróżniejsze metody pozyskiwania. Brzozowy wyprodukowany jest poprzez fermentację przeprowadzoną przez bakterie i drożdże.

Natomiast ten z kukurydzy produkowany jest poprzez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru,gromadzi 40% mniej kalorii. W dodatku ma wyjątkowo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie powoduje skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.

1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi wyłącznie 8, dla porównania konwencjonalna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego należycie sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swojej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty lub słodkich przekąsek i ciast.

W żywności ksylitol znajduje się na ogół w gumach do żucia i cukierkach. Coraz częściej jest wykorzystywany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Wyśmienicie pasuje do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów.

Jest on wytrzymały na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.występowanie ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa. W trakcie spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co z tego wynika nie tworzyją się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo.

Ma on wpływ też na obniżenie pH jamy ustnej, a także zwiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów. Ksylitol wpływa jeszcze na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, aby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swej diecie.

ma on jednak jedną wadę, przy zbyt sporym spożywaniu może powodować przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia. CIEKAWOSTKINasz organizm jest w stanie wytwarzać ksylitol sam, zachodzi to podczas przemian metabolicznych w trakcie trawienia.Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak konwencjonalnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.W żywności w składzie występuje pod symbolem E967.

elementy100% Ksylitol brzozowy. SPOSÓB wykorzystaniastosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (zaczynając od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie.

Nie podawać zwierzętom! Wartość odżywcza** w 100g w porcji (1 łyżeczka 5g) Wartość energetyczna 1 004kJ/240kcal 50kJ/12kcal Tłuszcz 0g 0g Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alk. Wielowodorotlenowe 99,5g 0g 0g 99,5g 4,97g 0g 0g 4,97g Białko 0g 0g Sól 0g 0g PRZECHOWYWANIEPrzechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki