• Producent: SANTINI
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Wielkość opakowania: 500 g

elementy
100% ksylitol

OPIS
Ksylitol, nazywany "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, na ogół z brzozy. Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego używaną jako zamiennik białego cukru. Indeks glikemiczny ksylitolu jest bliski 8, co oznacza, że jest przetwarzany w organizmie z niedużym udziałem insuliny, a wartość energetyczna to jedynie 240 kcal na 100 g, czyli 12 kcal na łyżeczkę (5 g).
Wytwarzanie ksylitolu odbywa się bez udziału drożdży. Ksylitol nie posiada glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy. Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g

Warość energetyczna: 1000 kJ / 240 kcal
Tłuszcz: 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 99,8 g
w tym cukry: 0,2 g
w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole): 98,5 g
Białko: 0 g
Sól: 0,01 g

zastosowanie i sposób wykorzystania:
- jako słodzik stołowy, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.
- do slodzenia potraw, deserów, napojów
- do wypieków z uwzględnieniem, iż ksylitol nie jest pożywką dla drożdży iż jest mocno higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

UWAGA
Spożycie w nadmiernych ilościach może posiadać efekt przeczyszczający. Nie podawać dzieciom do 3 roku życia


ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać w suchym miejscu w temperaturze poniżej 25 stopni Celsjusza.














BEZ GLUTENU (w składnikach): TAK
certyfikat bio: NIE DOTYCZY
EAN: 5908234462098
Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 120
Kraj pochodzenia elementów: Finlandia
Kraj producenta: Polska
PKWiU: 20.14.23.0
firma - nazwa i adres: SANTINI JUSTYNA ZJAWIŃSKA, CHLEBOWA 4/8, 61-003 POZNAŃ
Wegański: TAK
Wegetariański: TAK

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki