Inulina 1 kg

chwilowy brak towaru

  • Producent:
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Wielkość opakowania: 1000 g

Inulina jest białym proszkiem, który przypomina skrobię, jednak należycie rozpuszcza się w wodzie. Gromadzona jest z zasady w korzeniach, kłączach i dolnych częściach łodyg roślin, gdzie stanowi materiał zapasowy. Inulina zaliczana jest jeszcze do błonnika rozpuszczalnego. Inulina występuje w takich warzywach i owocach jak cykoria, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany oraz w niektórych zbożach. Dzięki swym własnościom fizykochemicznym, inulina w produktach spożywczych stosowana jest głównie jako zamiennik tłuszczu, w celu obniżenia wartości kalorycznej. Powszechne jest jej użycie w przemyśle ciastkarskim i cukierniczym,na dodatek coraz częściej dodaje się ją do innych produktów spożywczych m.in. Deserów mlecznych, jogurtów i serów. Inulina jest także korzystnym stabilizatorem emulsji (na przykład majonezów i innych sosów) oraz piany białkowej. Znamionuje się:

• łagodnością, słodkością w smaku (odznacza się 1/10 słodyczy sacharozy), a zastąpienie nią tłuszczu nie sprawia zmian organoleptycznych artykułu, a jedynie ogranicza zawartość kilokalorii w gotowych wyrobach.

• jej dodatek udoskonala konsystencję tych produktów i daje odczucie spożywania pokarmu tłustego i kremowego.

Informacja o alergenach: W zakładzie są pakowane też sezam, gorczyca, soja, migdały, orzechy, produkty zawierające gluten oraz produkty zawierające SO2 (dwutlenek siarki).

fotografie produktu są zdjęciami poglądowymi i mogą się różnić od aktualnej partii.

firma stara się aktualizować na bieżąco wszystkie dane zawarte na naszym sklepie www.badapak.pl, jednak dane zawarte w opisie produktu mogą różnić się nieco, w zależności od aktualnej partii towaru.

przekazane wartości zostały nam dostarczone od dostawców, jak na dodatek mogą być danymi literaturowymi.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki