ksylitol chrl 500g marki Intenson Ocena produktu:

od 22,99 PLN

oszczędzasz do 2%

  • Producent: INTENSON
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol

OPIS Ksylitol słodzik stołowy 500g Intenson -ma 40% mniejszą kaloryczność aniżeli cukier -1 gram to 2,4 kalorii -indeks glikemiczny ksylitolu to wyłącznie 8 -obniża pH w jamie ustnej -upraszcza wchłanianie wapnia w organizmie Ksylitol, cukier kukurydziany - słodzik stołowy.

Ksylitol jest to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Naturalnie występuje w malinach, truskawkach, śliwkach, a nawet w kalafiorze. Ksylitol fiński to ksylitol pochodzący z brzozy. Samo określenie ksylitol może dotyczyć innych owoców i warzyw.

Wtedy przede wszystkim jest on tworzony z kukurydzy. W zależności od artykułu z jakiego jest pozyskiwany mamy różne metody pozyskiwania. Brzozowy wytworzony jest przez fermentację przeprowadzoną poprzez bakterie i drożdże.

Natomiast ten z kukurydzy wytwarzany jest przez hydrolizę biomasy. Ma on wygląd i słodycz podobne do zwykłego cukru,mieści 40% mniej kalorii. W dodatku ma bardzo niski indeks glikemiczny IG = 8, więc nie sprawia skoków poziomu cukru i stężenia insuliny we krwi.

1 gram to zaledwie 2,4 kalorii. Jego indeks glikemiczny wynosi jedynie 8, dla porównania konwencjonalna sachoroza to IG = 70, a glukoza to aż IG = 100. Dlatego korzystnie sprawdzi się jako zamiennik cukru u osób, które w swej diecie powinny wykluczyć produkty z wysokim indeksem glikemicznym, a nie chcą zrezygnować ze słodzenia kawa, herbaty albo słodkich przekąsek i ciast.W żywności ksylitol znajduje się z zasady w gumach do żucia i cukierkach.

Coraz częściej jest stosowany jako zamiennik cukru w zdrowych wersjach słodyczy i ciastach. Wspaniale pasuje do słodzenia kawy, herbaty, smoothie, deserów i lodów. Jest on oporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego bez obaw możemy zamieniać cukier w przepisach na ksylitol.obecność ksylitolu w gumach nie jest przypadkowa.

podczas spożywania ksylitolu nie fermentuje on z bakteriami a co z tego wynika nie kreujeją się kwasy, które mają negatywny wpływ na szkliwo. Ma on wpływ również na obniżenie pH jamy ustnej i powiększoną produkcję śliny, co pozytywnie wpływa na stan naszych zębów.

Ksylitol wpływa także na ułatwienie wchłaniania wapnia, dlatego warto, aby osoby, które borykają się niedoborami uwzględniły go w swej diecie. Posiada on jednak jedną wadę, przy zbyt pokaźnym spożywaniu może wywoływać przeczyszczenie, dlatego warto kontrolować pożywaną liczba w ciągu dnia.

CIEKAWOSTKI Nasz organizm jest w stanie produkować ksylitol sam, zachodzi to w trakcie przemian metabolicznych w trakcie trawienia. Zamieniając w przepisach cukier na ksylitol dodajemy jego taką samą ilość jak konwencjonalnego cukru, ponieważ jego słodkość jest do siebie zbliżona.

W żywności w składzie występuje pod symbolem E967. Elementy100% Ksylitol. SPOSÓB użyciastosować jak cukier biały. Należy wprowadzać do diety stopniowo (początkując od ½ łyżeczki dziennie). Zaleca się maksymalne spożycie do 10 łyżeczek dziennie.

Nie podawać zwierzętom! Wartość odżywcza** w 100g w porcji (1 łyżeczka - 5g) Wartość energetyczna 1 004kJ/240kcal 50kJ/12kcal Tłuszcz 0g 0g Węglowodany, w tym: - skrobia - cukier - alk. Wielowodorotlenowe 99,5g 0g 0g 99,5g 4,97g 0g 0g 4,97g Białko 0g 0g Sól 0g 0g PRZECHOWYWANIEPrzechowywanie w suchym i chłodnym miejscu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki