• Producent: PRONESS MyVita Proness Anita Karwacka-Rózga ul. Nowodworska 17, 59-220
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: erytrytol
OPIS Erytrytol erytrol 1000g MyVita - słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal- ma zerowy indeks glikemiczny- hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach- doskonały zamiennik tradycyjnego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego artykułu. Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona, a także w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie. W przemyśle pozyskiwany jest poprzez fermentację, jest to taki sam cykl, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka używane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to użycie glukozy i różnych gatunków drożdży lub glicerolu, też z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak. W trakcie spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Ma zerowy indeks glikemiczny, a co z tego wynika nie wznosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii". Spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego świetnie nada się dla osób kontrolujących kalorię i na redukcji.Jest wykorzystywany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw. Po spożyciu jest błyskawicznie eliminowany z organizmu. Może być wykorzystywany przez diabetyków. Zaletą tego artykułu jest to, że spożyty choćby w pokaźnych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który by go rozkładał w naszym organizmie. Prawie całkowicie jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik klasycznego cukru, który niezwykle przypomina swym wyglądem. Nadzwyczajnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów i jako komponent ciast. Erytrytol jest jednak mniej słodszy, ma około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów. Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i broni nasz organizm przed ich zgubnym działaniem. Dodatkowo zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą wywoływać ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej użytkowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia i produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier. Nie pełni on tylko roli słodzika, stosowany jest w dodatku jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu, a także jako substancja, która zapobiega zmianie konsystencji, barwy oraz smaku towaru. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy wykorzystać proporcję: 5g cukru zamienić na ok. 7g erytrytolu.Dodawany jest niejednokrotnie w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, aby niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce używany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli broni towar przed zepsuciem. KomponentyErytrytol (E968) 100%. Masa netto: 1000 g SPOSÓB użyciaStosować do słodzenia gorących napojów, do wypieków, do przyrządzania deserów i wszędzie tam gdzie typowo używa się substancji słodzących. INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać gluten, soje, orzechy arachidowe (i inne orzechy), sezam, a także gorczyce. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki