• Producent: PRONESS MyVita Proness Anita Karwacka-Rózga ul. Nowodworska 17, 59-220
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: erytrytol
  • Wielkość opakowania: 1000 g

OPIS Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego produktu. Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona, a także w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.

W przemyśle pozyskiwany jest przez fermentację, jest to taki sam proces, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka stosowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to użycie glukozy i rozmaitych gatunków drożdży albo glicerolu, dodatkowo z użyciem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak.

podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie wznosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii".

spomiędzy występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego wyśmienicie nada się dla osób kontrolujących kalorię oraz na redukcji.Jest stosowany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Po spożyciu jest prędko eliminowany z organizmu. Może być używany poprzez diabetyków. Zaletą tego towaru jest to, że spożyty choćby w pokaźnych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który aby go rozkładał w naszym organizmie.

Prawie kompletnie jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który wyjątkowo przypomina swoim wyglądem. Nieprzeciętnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów, a także jako element ciast.

Erytrytol jest jednak mniej słodszy, posiada około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm przez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i broni nasz organizm przed ich zgubnym działaniem. Na dodatek zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie typu Streptococcus, które mogą wywoływać ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej użytkowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia, a także produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swej diety cukier.

Nie pełni on tylko roli słodzika, użytkowany jest na dodatek jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu i jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy i smaku artykułu. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy zastosować proporcję: 5g cukru zamienić na ok.

7g erytrytolu.Dodawany jest często w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce użytkowany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni artykuł przed zepsuciem.

komponentyErytrytol (E968) 100%. Masa netto: 1000 g SPOSÓB wykorzystaniaStosować do słodzenia gorących napojów, do wypieków, do przyrządzania deserów i wszędzie tam gdzie typowo używa się substancji słodzących.

INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać gluten, soje, orzechy arachidowe (i inne orzechy), sezam oraz gorczyce. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki