Intenson Erytrol słodzik stołowy 500g (5903240278343) Ocena produktu:

od 16,99 PLN

  • Producent: INTENSON
  • Kategoria: Cukier i słodziki

OPIS Erytrol - Erytrytol 500g Intenson -słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal -posiada zerowy indeks glikemiczny -hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach -idealny zamiennik tradycyjnego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego towaru.

Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.

W przemyśle pozyskiwany jest przez fermentację, jest to taki sam cykl, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka użytkowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to użycie glukozy i zróżnicowanych gatunków drożdży lub glicerolu, na dodatek z zastosowaniem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma finezyjny słodki smak.

podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie finezyjnego chłodu. Ma zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie wznosi poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii".

spomiędzy występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego wyśmienicie nada się dla osób kontrolujących kalorię, a także na redukcji.Jest używany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Po spożyciu jest błyskawicznie eliminowany z organizmu. Może być używany poprzez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w obfitych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany przez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który żeby go rozkładał w naszym organizmie.

Prawie w całości jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który niezwykle przypomina swoim wyglądem. Wspaniale nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako element ciast.

Erytrytol jest jednak mniej słodszy, ma około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm przez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i chroni nasz organizm przed ich destrukcyjnym działaniem. Również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie typu Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej wykorzystywany jest w trakcie produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia, a także produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swej diety cukier.

Nie pełni on jedynie roli słodzika, stosowany jest ponadto jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy oraz smaku artykułu. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy użyć proporcję: 5g cukru zamienić na ok.

7g erytrytolu.Dodawany jest nieraz w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, by niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce używany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli broni towar przed zepsuciem.

składniki100% erytytol. Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz 0 g Węglowodany, w tym: – cukry, – skrobia, – alkohole wielowodorotlenowe 99 g 0 g 0 g 99 g Białko 0 g SPOSÓB wykorzystaniaMoże być stosowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Należy pamiętać, iż nie jest on tak słodki jak tradycyjny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. INFORMACJA ALERGENNAWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki