• Producent: INTENSON
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Wielkość opakowania: 500 g

OPISErytrol - Erytrytol 500g Intenson -słodzik, który posiada zaledwie 0,2 kcal -posiada zerowy indeks glikemiczny -hamuje działanie bakterii wywołujących ubytki w zębach -idealny zamiennik tradycyjnego cukru Erytrol i Erytrytol to nazwy zamienne tego samego towaru.

Jest to naturalny niskokaloryczny słodzik, który należy do grupy alkoholi polihydroksylowych, czyli cukrowych. Znajduje się on naturalnie w owocach takich jak melony, gruszki i winogrona oraz w kukurydzy, wodorostach, porostach i czerwonym winie.

W przemyśle pozyskiwany jest przez fermentację, jest to taki sam cykl, jak przy produkcji serów, ale zamiast mleka użytkowane są owoce. Inny sposób pozyskiwania to użycie glukozy i zróżnicowanych gatunków drożdży lub glicerolu, na dodatek z zastosowaniem mikroorganizmów, w tym przypadku Yarrowia lipolitica.Erytrytol ma delikatny słodki smak.

podczas spożywania pozostawia w ustach uczucie delikatnego chłodu. Posiada zerowy indeks glikemiczny, a co za tym idzie nie podwyższa poziomu glukozy we krwi. 1g erytrytolu to zaledwie ok. 0,2 kcal, dlatego nazywany jest „słodzikiem bez kalorii".

spośród występujących słodzików to najmniej kaloryczna opcja, która praktycznie nie zawierająca wartości odżywczych, dlatego znakomicie nada się dla osób kontrolujących kalorię, a także na redukcji.Jest użytkowany do pieczenia i gotowania redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Po spożyciu jest momentalnie eliminowany z organizmu. Może być używany poprzez diabetyków. Zaletą tego produktu jest to, że spożyty nawet w pokaźnych ilościach nie ma działania przeczyszczającego. Erytrol nie jest metabolizowany poprzez nasz organizm, ponieważ nie posiadamy enzymu, który by go rozkładał w naszym organizmie.

Prawie całkowicie jest wydalany i nie wpływa on w ogóle na florę bakteryjną jelita. Można go stosować jako zamiennik tradycyjnego cukru, który bardzo przypomina swym wyglądem. Perfekcyjnie nadaje się do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz jako komponent ciast.

Erytrytol jest jednak mniej słodszy, ma około 60-70% słodyczy sacharozy (cukru), co warto uwzględnić w przepisach, gdy zamieniamy te produkty.Erytrytol ma pozytywny wpływ na nasz organizm poprzez pełnienie funkcji antyoksydantu oraz ochronę zębów.

Jako antyoksydant łączy się z wolnymi rodnikami i broni nasz organizm przed ich krzywdzącym działaniem. Również zdolność hamowania fermentacji cukrów, która zachodzi poprzez bakterie rodzaju Streptococcus, które mogą powodować ubytki w zębach.W żywności erytrol coraz częściej użytkowany jest podczas produkcji zdrowych słodyczy, dżemów, owoców kandyzowanych, gum do żucia i produkcji suplementów diety dla osób, które muszą wykluczyć ze swojej diety cukier.

Nie pełni on tylko roli słodzika, użytkowany jest w dodatku jako wzmacniacz smaku, przy zagęszczaniu oraz jako substancja, która uniemożliwia zmianie konsystencji, barwy oraz smaku artykułu. CIEKAWOSTKIW produktach spożywczych w składzie wymieniany jest jako E968.W przepisach zamieniając cukier na erytrytol powinniśmy wykorzystać proporcję: 5g cukru zamienić na ok.

7 g erytrytolu.Dodawany jest niejednokrotnie w produktach do innych słodzików, takich jak aspartam, aby niwelować ich niepożądany posmak i poprawić słodki smak. W kosmetyce używany jest jako zamiennik gliceryny, która pełni funkcje konserwantu, czyli chroni produkt przed zepsuciem.

składniki100% erytrytol. Wartość odżywcza w 100g Wartość energetyczna 0 kJ / 0 kcal Tłuszcz 0 g Węglowodany, w tym: – cukry, – skrobia, – alkohole wielowodorotlenowe 99 g 0 g 0 g 99 g Białko 0 g SPOSÓB użyciaMoże być użytkowany do gotowania, pieczenia lub słodzenia, redukując w ten sposób kaloryczność przygotowywanych potraw.

Należy pamiętać, iż nie jest on tak słodki jak konwencjonalny cukier i osiąga około 75% jego słodyczy. INFORMACJA ALERGENNAWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam, a także produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.

ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki