Santini (ksylitol) Cukier ksylitol 200g (40 sticksów x 5g) santini (5908234462036) Ocena produktu:

od 15,79 PLN

oszczędzasz do 16%

  • Producent: SANTINI (ksylitol)
  • Kategoria: Cukier i słodziki
  • Rodzaj: ksylitol
  • Postać: saszetki

SANTINI Ksylitol 40 saszetek 200g

elementy: Ksylitol 100% (substancja słodząca)

Kraj pochodzenia: Finlandia

Ksylitol nazywny "cukrem brzozowym" to słodzik pozyskiwany z drewna drzew liściastych, głownie brzozy.

Ksylitol jest substancją pochodzenia naturalnego użytkowaną jako zamiennik białego cukru. Jego fiyczna postać to białe kryształy o słodkim smaku.

Indeks glikemiczny ksylitolu jest równy 8, co oznacza że jest przetwarzany w organizmie z drobnym udziałem insuliny a wartość energetyczna to jedynie 240kcal na 100g czyli 12kcal na łyżeczkę (5g)

proces produkcji ksylitolu odywa się w firmie Danisco Sweeteners w Finlandii. Technika ta jest szczególnie progresywna i przyjazna środowisku. Wytwarzanie ksylitolu odbywa się tam bez udziału drożdży.

Ksylitol nie posiada glutenu, jaj, soi, białka mleka i laktozy.

Nie fermentuje i nie ulega karmelizacji.

Uwagi:

Spożycie w nadmiernych ilościach może posiadać efekt przeczyszczający.

Nie podawać dzieciom do 3 roku życia.

Nie podawać zwierzętom.

parametry ksylitolu

Jest wyśmienitą alternatywą dla osób odchudzających się - dostarcza organizmowi o 40% mniej kalorii aniżeli cukier. też łaknienie cukru. U stosujących dietę ksylitol umożliwia łatwą kontrolę wagi ciała. Spowalnia opróżnianie żołądka, co wzmacnia poczucie sytości, w ten sposób redukuje ogólne spożycie pokarmów.

Zalecany jest dla osób zagrożonych i dotkniętych osteoporozą, gdyż upraszcza mineralizację (powiększa przyswajanie wapnia), przywracając w ten sposób właściwą konsystencję kości. Dzięki antybakteryjnemu działaniu podciąga odporność organizmu.

Ksylitol jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny, wskutek czego posiada ponad 14-krotnie niższy indeks glikemiczny od glukozy 9-krotnie niższy od cukru rafinowanego (sacharozy). Dzięki temu jest bezpieczny dla diabetyków.

Przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia, utrzymując niski poziom insuliny.

Wieloletnie badania potwierdzają, że ksylitol ma szczególnie dobry wpływ na zęby. Potrafi likwidować nieduże ubytki próchnicze oraz zapalenie dziąseł i ozębnej poprzez przywracanie właściwego pH śliny (dlatego przed przełknięciem zalecane jest przepłukiwanie rozpuszczonym w ślinie ksylitolem jamy ustnej - choćby już po umyciu zębów). Stosowanie ksylitolu redukuje stopień psucia się zębów zarówno dla grupy o wysokim ryzyku (wielki stopień uszkodzenia uzębienia) jak i niskim (brak oznak próchnicy i wysoka dbałość o zęby).

Przywracając właściwy odczyn pH w ustach ksylitol zastępuje odświeżacze oddechu.

Grzybice, bakterie? użytkowanie ksylitolowego aerozolu do nosa ma zdolność zatrzymywania rozwoju bakterii wywołujących zapalenie ucha środkowego oraz zniża obecność alergii, astmy i infekcji zatok. Ksylitol jest efektywnym środkiem przeciwko szkodliwym bakteriom jelit - np. Helicobacter pylori, której przypisuje się m. In. Owrzodzenie żołądka. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków - np. Candida albicans - w przewodzie pokarmowym.

Ksylitol to ponadto interesująca alternatywa dla sportowców jest bowiem użytkowany jako źródło energii dla osób po przebytym wysiłku. W trakcie gdy glukoza jest trudno przyswajalna, ksylitol pomaga w ulepszaniu ogólnej kondycji metabolicznej. Zatrzymuje spadek masy mięśniowej, poprzez silny efekt kataboliczny, jak też poprzez spalanie tłuszczów oraz pomaga stabilizować stopnie insuliny i cukru we krwi.

________________________________________________________________________________

Ksylitol jest propozycją dla:

cukrzyków

chorych na grzybicę

dbających o zęby i dziąsła

„puszystych"

chorych na osteoporozę, mukowiscydozę i choroby laryngologiczne

sportowców

dbających o linię

osób mających problem z nieświeżym oddechem

stosowny dla wegan

________________________________________________________________________________

wykorzystanie i sposób zastosowania ksylitolu:

Ksylitol stosujemy precyzyjnie w taki sam sposób jak zwykły cukier, gdzie jedna łyżeczka ksylitolu odpowiada około 1 łyżeczce cukru białego.

Zakres temperatur w jakich można stosować ksylitol jest pokaźny - gotowanie, pieczenie, mrożenie.

Używając ksylitolu możemy piec ciasta, ciasteczka, robić desery, lody, słodzić napoje, potrawy itp. Z uwzględnieniem, iż ksylitol nie jest pożywką dla drożdży i jest jest konkretnie higroskopijny i nie ulega karmelizacji.

Produkty podobne

Produkty najpopularniejsze w kategorii Cukier i słodziki